Școala gimnazială din Ghimbav marchează, la începutul acestui an școlar, o premieră pentru județul Brașov. Unitatea de învățământ este una dintre foarte puținele din România care le va oferi elevilor oportunitatea de a învăța, la diferite discipline practice, cu ajutorul realității virtuale. Purtând ochelarii VR, elevii se vor transpune în munți, pentru lecția de geografie, vor face experimente cu diferite substanțe, la chimie sau vor vedea diferite părți interne ale corpului, la anatomie. În România, această tehnologie se regăsește doar în școlile din patru localități: București, Iași, Cluj și Târgu Mureș.
Tehnologie lansată anul trecut de o firmă britanică
Dacă anul trecut, Primăria orașului Ghimbav a dotat majoritatea claselor cu table electronice, mai nou, pentru anul școlar 2022 – 2023 a achiziționat 32 de dispozitive pentru învățare prin tehnologia de realitate virtuală ClassVR.
Tehnologia este una inovativă, atât pentru Europa, cât și pentru România, fiind lansată anul trecut de către o firmă britanică.
La Ghimbav, tehnologia a fost furnizată de o firmă brașoveană. Ea constă în utilizarea unor ochelari de Realitate Virtuală, a unor softuri și a unui portal de învățare ClassVR, care le oferă profesorilor metode inedite de predare pentru o multitudine de discipline precum Geografia, Anatomia, Istoria, Științele Naturii, Chimie sau Fizică. Tot procesul de învățare se va realiza în laboratorul special amenajat în acest sens.
Cei 32 de ochelari VR au fost livrați miercuri la școala din Ghimbav, iar în perioada următoare, profesorii își vor pregăti lecțiile interactive cu care să îi întâmpine pe elevi la începutul noului an școlar, în laboratorul școlii.
Primii care au testat ochelarii VR și platforma educațională au fost profesorii Școlii gimnaziale Ghimbav
În următoarea perioadă ei vor trebui să își creeze lecții interactive folosind această tehnologie, iar apoi să le predea elevilor într-un mod cât mai atractiv și practic.
”Acești ochelari, puși pe capul copilului, crează practic o sală de clasă unde ei se pot juca într-o realitate virtuală 3D cu aproape orice obiect programat de către profesor. Pot învăța chimie, combinând orice substanțe într-un laborator virtual, pot învăța anatomie, jucându-se cu corpul uman, pot învăța biologie, pot învăța geografie. Se pot plimba pe Marele zid chinezesc, pe lună, pe munți, pe câmpii. Profesorii pot crea lecțiile lor personale predându-le ce este în programa școlara”, a explicat reprezentantul companiei furnizoare.
Ochelarii VR pot funcționa patru ore fără a fi alimentați și utilizează internetul pentru a face legătura cu platforma educațională. Costul unui singur dispozitiv, cu accesoriile necesesare se ridică la aproximativ 1000 de euro. La această sumă de adaugă licența de utilizare a platformei educaționale. Potrivit autorităților de la Ghimbav, pentru început, această licență a fost plătită pentru o perioadă de trei ani, iar în funcție de modul de utilizare și rezultate, se va face o prelungire.
Investiții pentru ”orașul smart” din județul Brașov
Tehnologia ClassVR nu este prima investiție în digitalizare la Ghimbav. Școala gimnazală are deja smart boarduri, iar în localitate există și bănci inteligente, de la care se pot alimenta telefoanele mobile sau tabletele.
”Digitalizarea este unul dintre obiectivele noastre principale. Suntem un oraș mic, curat, cochet dar ne dorim să fim și un oraș smart. O astfel de investiție pentru școala din Ghimbav continuă eforturile noastre de anii trecuți, de a aduce cele mai noi tehnologii la unitatea de învățământ, astfel încât și copiii și profesorii să aibă o sarcină mai ușoară în procesul de învățământ. Cred că folosind această tehnologie, elevii vor fi mai atrași de unele discipline, vor fi mai implicați și vor ințelege mai bine de au de învățat. Iar profesorii vor avea și ei o sarcină mai ușoară la clasă”, a spus primarul orașului Ghimbav, Ionel Fliundra.
Fii primul care comentează