Pe 25 octombrie, între orele 12.00 și 15.00, Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu organizează în Parcul Nicolae Titulescu din Brașov o sesiune de observații ale Soarelui cu ocazia Eclipsei Parțiale de Soare.
Eclipsa de soare debutează la ora 12.00
Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie va fi vizibilă pe tot teritoriul României, gradul de acoperire variind între 32% în zona de sud-vest a țării și 44%, în nord-est. La Brașov discul solar va a fi acoperit în proporție de 39%. Fenomenul debutează după ora 12.00 și se termină după ora 14.30 (în funcție de locul din care se privește), eclipsa urmând să dureze aproximativ 2 ore și 30 de minute.
Eclipsa poate fi urmărită din parcul central din Brașov
În parc vor fi instalate mai multe telescoape, fiecare făcând posibilă urmărirea mișcării Lunii prin fața Soarelui într-un mod diferit:
- telescopul dotat cu filtru solar special sau cu prismă Herschel, în lumină vizibilă – se poate vedea fotosfera;
- telescopul solar cu „filtru” H-Alpha, în lungimea de undă de 656,28 nm – se poate vedea partea medie-superioară a cromosferei;
- telescopul cu „filtru” Ca-H line, în lungimea de undă de 396.90 nm – se poate vedea partea inferioară a cromosferei.
„Vom da posibilitatea tuturor să vadă Soarele așa cum nu l-au mai văzut până acum, cu pete solare, cu proeminențe, cu facule sau plaje. Și toate aceste detalii, în timp ce Luna trece prin fața Soarelui”, precizează reprezentanții planetariului brașovean.
Despre mecanica eclipselor, la Planetariul Brașov
Evenimentul este deschis publicului larg, ochelarii speciali de eclipsă (Soarele trebuie urmărit obligatoriu cu ochelari de protecție speciali) urmând a fi oferiți participanților de către Planetariul Brașov cu titlu gratuit, în limita a 1000 de bucăți.
În zilele precedente Eclipsei de Soare, respectiv 22, 23 și 24 octombrie, la Planetariul Brașov, va fi difuzat, înaintea fiecărui spectacol, un material despre mecanica eclipselor.
Programul Planetariului Brașov în ziua de marți, 25 octombrie, va fi următorul:
- 16.00: Găurile Negre
- 17.00: Soarele, steaua noastră vie
- 18.00: Mai rapid decât lumina
Fii primul care comentează