Studiu despre urșii din Brașov: Primăria Brașov vrea să știe câți urși intră în oraș, ce poteci folosesc și cum pot „convinși” să rămână în pădure

Urșii care ajung în Brașov vor fi numărați, monitorizați și protejați conform recomandărilor specialiștilor. De asemenea, vor stabilite potecile pe care urșii le folosesc pentru a intra în oraș, dar și o hartă electronică a zonelor de risc. Aceste analize, propuneri și evaluări vor fi făcute de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultura (INCDS) „Marin Dracea”, în baza unui contract în valoare de 29.750 lei, cu tot cu TVA, pe care îl va încheia cu Primăria Brașov. 

Pentru acest studiu, Primăria Brașov plătește o sumă infimă, dacă facem comparație cu banii alocați pentru evenimentele din cadrul Forumul Orașelor Verzi. 

Institutul, care a lucrat inclusiv la strategia de gestionare a populației de urs din România, obținut contractul prin atribuire directă, iar conform anunțul de atribuire a fost publicat pe platforma electronică de achiziții publice. 

Conform anunțului de atribuire, studiul comandat de Primăria Brașov va stabili:

  • estimarea numărului exemplarelor de urs care pătrund în intravilanul orașului
  • măsuri de protejare a speciei pe termen scurt, mediu și lung, scopul fiind prevenirea accidentelor rutiere/feroviare in care cad victime exemplare de urs;
  • prevenirea și combaterea acțiunilor umane care au ca efect rănirea, moartea sau îmbolnăvirea animalelor, precum instalarea de curse, otrăvirea voluntară, hrănirea cu alimente neadecvate
  • protejarea puilor orfani și a urșilor răniți
  • măsuri de protejare a populației și bunurilor pe termen scurt, mediu și lung
  • stabilirea zonelor cu risc de apariție a urșilor și a potecilor pe unde pătrund în intravilanul municipiului Brașov
  • metodele și  mijloacele de prevenire a pătrunderii exemplarelor de urs în intravilanul localității
  • mijloacele și modalităților de alungare eficientă a urșilor din intravilan în fondul cinegetic
  • soluțiile eficiente de monitorizare a urșilor care pătrund în intravilanul localității (colare GPS, emițătoare VHF, UHF)
  • soluțiile optime care să conducă la descurajarea exemplarelor de urs de a pătrund în intravilan sau în anumite perimetre intravilane, cu mijloace de protecție adecvate (garduri electrice, semnalizatoare luminoase şi/sau sonore). 
  • măsurile de prevenire a cazurilor în care exemplarele de urs își stabilesc habitatul în intravilanul localității (imobile părăsite, terenuri neîntreținute)
  • alte măsuri adecvate și necesare pentru protejarea populației și a bunurilor, precum și de protejare a speciei pe care specialiștii le vor considera optime
  • soluții de diminuare a nivelului actual al conflictelor si al pagubelor: hrănirea în habitatul lor, managementul deșeurilor menajere

Tot prin acest contract se va realiza o hartă electronică cu posibilitate de actualizare permanentă, care include gradul de risc pentru fiecare zonă în parte. 

Reamintim că pentru problema urșilor orfani, printr-un proiect cu finanțare europeană derulat de Ministerul Mediului, în care Regia Publică Locală a Pădurilor este partener, în Masivul Postăvarul va fi amenajat un centru de reabilitare. 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.