Ca în fiecare an, sunt câteva zile critice în care temperaturile sunt extrem de scăzute, iar printre cele mai afectate de această situație sunt persoanele fără adăpost. Acestea își petrec noaptea pe unde apucă, iar unele dintre ele ajung cu hipotermie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov. Medicii îi „readuc la viață” pe acești oameni, apoi trebuie să îi trimită de unde au venit.
Problema a fost sesizată de deputatul dr. Cristina Vecerdi, care a spus că zilele trecute, când s-a întors la UPU, a găsit acolo un „adăpost de noapte”.
„Când am revenit la Brașov, am găsit Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov într-un ”adăpost de noapte”. De exemplu, joi, a fost adus un bărbat de aproximativ 50 de ani care avea o temperatură de 24 de grade. Dacă nu era un om obișnuit să stea în stradă, temperatura era mortală. A fost găsit la ora 6 dimineața, în zona Modarom. Stabilizarea unor astfel de persoane durează foarte mult, pentru că în fiecare an temperatura corpului trebuie ridicată cu un grad. Zilnic, 3-4 persoane hipotermice fără adăpost se refugiază la UPU, rămânând ”cazați” până dimineață, beneficiind de căldură, hrană și haine prin grija asistenților sociali din această structură, iar personalul medical a împărțit hrana cu acești oameni, pe care soarta i-a aruncat la marginea societății”, a declarat dr. Vecerdi.
Dr. Vecerdi a spus că singurul Centru pentru Persoane fără Adăpost din municipiul Brașov are un număr de locuri insuficiente, iar restricțiile de primire sunt clare: fără intoxicație etanolică, cu radiografie și fără semne de TBC și cu test VDRL negativ și alte analize.
„Majoritatea dintre cei care dorm pe străzi nu își fac aceste teste sau analize și nici nu se tratează pentru unele boli și nu sunt primiți în aceste adăposturi, iar ei ajung la UPU. Este trist să vezi cum acești oameni, care ar fi trebuit să beneficieze de sprijinul Primăriei Brașov, supraviețuiesc la limita existenței, să le vezi fețele disperate atunci când dimineață ies din nou pe străzi. Unde este Primăria Brașov și ce face pentru acești oameni? De ce nu îi adună de pe străzi și ia măsuri ca aceștia să supraviețuiască gerului cumplit? Toate aceste lucruri se întâmplă pentru că primarul nu poate sau nu știe, însă ar trebui să învețe de la alții cum se procedează”, a continuat deputatul brașovean.
Care este situația Cluj-Napoca și Oradea
Dr. Cristina Vecerdi spune că la Oradea sunt 71 de locuri în doua corpuri de clădire și 12 containere dotate cu dușuri cu apă caldă şi grupuri sanitare, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, iar numărul de locuri poate fi suplimentat la nevoie. Oamenii străzii sunt sunt preluați de politiștii locali și duși la adăpost.
La Cluj-Napoca sunt 114 locuri la a Centrul de Găzduire Temporară, iar persoanelor li se asigură două mese calde. De asemenea și aici Poliția Locală îi adună de pe străzi și ii duce la Centru.
La Brașov, a mai spus Cristina Vecerdi, autoritățile locale, nimeni nu „îi adună” de pe străzi pe acești oameni.
„Nu, nu este suficient să anunți în presă că pui la dispoziție un adăpost pentru cei încercați, pentru că aceștia nu citesc ziare. Trebuie să te implici activ, altfel sprijinul vine tardiv sau nu vine deloc, iar acești oameni, deja marginalizați, nu au nicio șansă să supraviețuiască gerului cumplit”, a încheiat deputatul.
Fii primul care comentează