Închiderea și transformarea în zonă de agrement a fostei gropi de gunoi a Brașovului de la Timiș-Triaj va costa 42,6 milioane de lei. Valoarea proiectului și studiul de fezabilitate au fost aprobate de Consiliul Local Brașov în ședința de plen din 26 iulie. Închiderea depozitului este obligatorie, lucrările trebuie terminate până la finalul anului, rampa de deșeuri fiind inclusă pe lista pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infrigement împotriva României.
Aprobarea studiului de fezabilitate de către Consiliul Local Brașov reprezintă doar începutul, pentru că urmează o serie de proceduri birocratice – obținerea de avize, acorduri, organizarea de licitații pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Ba mai mult, autoritățile locale trebuie să găsească și banii pentru finanțarea proiectului. De altfel, o variantă luată în calcul este accesarea banilor europeni, cel puțin pentru amenajarea zonei de agrement.
Ce lucrări trebuie realizate
La acest depozit nu au mai fost depuse deșeuri menajere din anul 1997, iar potrivit unei expertize este considerat „inert”, astfel că nu mai prezintă un risc asupra mediului. În aceste condiții, închiderea se va face prin procedura simplificată, adică vor fi realizate lucrări de reconfigurare a dealului de gunoaie, vor fi instalate mai echipamente de monitorizare și se va așterne un strat de sol vegetal. Ulterior, va fi amenajată și zona de agrement.
Lucrările ar fi trebuit începute de mult timp
Proiectul de închidere a acestui depozit ar fi trebuit să înceapă în urmă cu mai mulți ani, însă primarul Brașovului, Allen Coliban, a optat pentru un „război” cu Fin-Eco (deținătorul actualului depozit ecologic de deșeuri), opinia edilului fiind că această firmă ar trebui să realizeze lucrările. Într-un final, primarul a făcut un pas înapoi, acceptând ca Municipalitatea să se ocupe de acest proiect.
Fii primul care comentează