Primăria Brașov, rugată să depună mai repede documentațiile pentru închiderea fostei gropi de deșeuri menajere din zona Timiș-Triaj. Celelalte localități din județul Brașov ș-au făcut temele

După ce doi ani primarul Brașovului, Allen Coliban, a insistat că nu este de acord ca fostul depozit de deșeuri menajere al orașului din zona Timiș-Triaj să fie închis de municipalitate, anul acesta a „bătut în retragere” și a început demersurile la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Brașov, depunând primul set de documente pentru obținerea acordului de mediu. Dar, după ce a depus primul set de documente, Primăria Brașov nu a revenit și cu celelalte acte, astfel că Agenția pentru Protecția Mediului Brașov nu poate merge mai departe cu procedurile. 

Înfrângere pentru primarul Brașovului în închiderea depozitului de deșeuri menajere de la Timiș-Triaj? Primarul dă semne că „bate în retragere”

 

„În 12 iulie 2022, APM Brașov a emis decizia etapei de evaluare inițială, urmând a se derula procedura de obținere a acordului de mediu. Pentru a obține acest acord, Primăria Brașov mai trebuie să depună raportul de mediu, studiul de impact asupra mediului. Apoi se organizează dezbaterea publică, după care se emite și decizia. Noi vom trata cu celeritate această speță, însă facem un apel către Primăria Brașov să urgenteze demersurile de care este responsabilă”, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Ciprian Băncilă. 

Pe lângă fosta rampă de deșeuri menajere, Primăria Brașov va trebui să închidă și depozitul de deșeuri industriale nepericuloase din zona Timiș – Triaj (aflat lângă cel de menajere). În cazul depozitul de deșeuri industriale, Primăria Brașov și-a asumat ca termen de închidere luna decembrie a anului 2023 și, cel mai probabil, același termen va trebui respectat și în cazul fostei rampe de menajere, însă, având în vedere că mai sunt de parcurs destule etape birocratice, finalizarea lucrărilor până la finalul anului viitor pare o misiune imposibilă. 

Depozitul de deșeuri de la Timiș-Triaj va fi închis prin procedură simplificată. Promisiunea Primăriei Brașov: închidem groapa în termenul asumat

Cele două depozite de deșeuri de la Timiș – Triaj sunt pe lista celor pentru care Comisia Europeană a deschis o procedură de infrigement împotriva României, asta după ce țara noastră nu le-a închis în termenul stabilit prin tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Reamintim că înaintea alegerilor locale din anul 2020, planul municipalității brașovene era să închidă ambele depozite printr-un singur proiect, care prevedea și amenajarea unei zone de agrement.

Rampele inerte de deșeuri la marginea oraşului vor fi închise prin procedură simplificată. La Timiș-Triaj va f amenajată o zonă verde de agrement, pe 22 de ha

Ulterior, ideea zonei de agrement a fost preluată de noua conducere a Primărie Brașov, dar, din discursul reprezentanților instituției nu rezulta dacă acest proiect viza ambele depozite sau numai cel de deșeuri industriale nepericuloase. 

Închiderea fostei gropi de gunoi, finalizată și de Primăria Codlea 

Municipiul Brașov nu este singura localitate din județul nostru obligată să închidă depozitele neconforme de deșeuri. În aceeași situație au fost și localitățile Săcele, Făgăraș, Codlea, Victoria, Râșnov și Zărnești, care s-au mișcat mai repede decât Primăria Brașov și au finalizat lucrările cu finanțări de la Administrația Fondului de Mediu.

Ultima localitate care a finalizat închiderea fostei rampe de deșeuri a fost Codlea, unde recepția lucrărilor s-a făcut săptămâna trecută. Pentru realizarea lucrărilor, Primăria Codlea a primit în anul 2019 o finanțare nerambursabilă de peste 10 milioane de lei de la Administrația Fondului de Mediu. 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.