August, luna Perseidelor. Când vor putea fi văzute cele mai multe „stele căzătoare”

Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide, iar maximul va fi atins la finalul acestei săptămâni, estimarea reprezentanților Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” fiind că cele mai multe „stele căzătoare” vor putea fi văzute în România în nopțile 12/13 august și 13/14 august.

Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”. Anul acesta, Luna nu va deranja observațiile.

Pentru a vedea Perseidele nu este nevoie de instrumente astronomice, însă este recomandat ca observația să se facă departe de lumina orașelor.

Ce sunt Perseidele

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu.

Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

„Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”, explică reprezentanții Observatorului Astronomic București.

Anul acesta, pe cerul României, cele mai multe perseide vor intra în atmosferă în cursul zilei, în 13 august, însă nu pot fi văzute. Anul trecut, românii au fost mai norocoși, pentru cel mai mare număr de meteori care a intrat în atmosfera terestră a fost în cursul nopții 12-13 august.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.