Site icon

Turcii de la Makyol au primit primul contract pentru un lot al Autostrăzii Sibiu – Brașov. Tot ei vor realiza și lucrările la tronsonul care este integral în județul Brașov

Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat miercuri cu firma Makyol din Turcia contractul de lucrări pentru proiectarea și execuția Tronsonului 3 (Arpașu de Sus- Sâmbăta de Jos) al Autostrăzii Sibiu-Făgăraș (secțiune a A13 Sibiu – Brașov – Bacău).

Contractul a semnat în prezența ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că firma din Turcia stă foarte bine din punct de vedere financiar și a realizat lucrări de infrastructură în Europa, Asia și Africa.

Cu o lungime de 17,61 km și o valoare contractuală de 1,77 miliarde de lei (fără TVA), tronsonul Arpașu de Sus (județul Sibiu)- Sâmbăta de Jos (județul Brașov) trebuie să fie finalizat de constructorul turc în termen de 48 de luni (12 luni proiectare, 36 de luni execuție).

Pe traseul tronsonului 3 (Arpașu de Sus- Sâmbăta de Jos) vor fi construite 27 de structuri de artă, printre care și un pod de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 820 m.

După ce a fost semnat contractul, directorul CNAIR a anunțat că în aproximativ o lună va fi semnat, tot cu firma din Turcia contractul pentru tronsonul 4 al Autostrăzii Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș. Compania a obținut contractul printr-o decizie a Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, însă litigiul nu este încheiat, pentru că decizia a fost contestată de compania austriacă Strabag la Curtea de Apel București. Cu toate acestea, CNAIR va semna contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor.

Acest sector de autostradă are o lungime de 16,26 km și o valoare estimată de 1,19 miliarde de lei (fără TVA). Pentru acest segment de autostradă, termenul de proiectare este de 12 luni, iar cel de finalizare a lucrărilor de 36 de luni.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că în următoarele săptămâni vor fi semnate și contractele pentru tronsoanele 1 și 2.

Autostrada Sibiu – Făgăraș (68,04 km) este compusă din 4 tronsoane:

– Tronsonul 1: Boița (Autostrada Sibiu – Pitești) – Avrig – Mârșa (DJ105G) (14,25 km);

– Tronsonul 2: Avrig – Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1) (19,92 km);

– Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B) (17,61 km);

– Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș (16,26 km) și drum de legătură cu DN1 (5,6 km).

Construcția acestei autostrăzi este finanțată din fonduri europene.

Exit mobile version