Spitalului Orășenesc Victoria a întrecut toate aşteptările la mai puțin de doi ani de când a fost redeschis de actualul primar USR, Camelia Bertea, cu sprijinul întregii comunități. Spitalul este funcţional în proporţie de 80%, iar echipa spitalului, condusă de managerul Florin Popa, continuă eforturile şi căutările pentru a completa organigrama și structura acestuia. (Articol al USR Braşov)
În spital există deja chirurg general, ortoped, urolog, iar la ginecologie lucrează un medic pensionar pe partea de planning familial și un medic ginecolog care a obținut postul în urma concursului din luna iulie. Urmează să fie scoase la concurs posturile de oftalmolog, neurolog, cardiolog, diabetolog și medic ORL.
De asemenea, sunt funcţionale compartimentele: medicină internă – 3 medici titulari, medicină fizică și de recuperare – 1 medic, endocrinologie – 1 medic, boli cronice, recuperare medicală și pediatrie – 1 medic şi este în curs de pregătire un compartiment de paliație, care va avea 14 paturi. În spital mai există un nutriționist și un medic epidemiolog și este aproape gata compartimentul de radiologie, unde există deja un medic radiolog.
Spitalizare de zi pe specialităţile chirurgicale
O mare reuşită este aceea că, în luna martie a acestui an, Spitalul Orăşenesc a obținut completarea autorizației eliberate de Ministerul Sănătății pentru spitalizarea de zi pe specialităţile chirurgicale, respectiv chirurgie generală, ortopedie-traumatologie, urologie, obstetrică-ginecologie, oftalmologie, ORL, pentru care, inițial, se puteau oferi doar consultații și tratament în sistem ambulatoriu.
Un nou sediu administrativ
O altă reuşită în privinţa Spitalului Orăşenesc este finalizarea amenajării și dotării noului sediu administrativ al spitalului.
Camelia Bertea, primarul oraşului Victoria: “Pentru a ne conforma normelor legislative, a trebuit să separăm activitatea administrativă de cea medicală. Din acest motiv, am mutat sediul administrativ în afara spitalului, respectiv în incinta policlinicii din curtea acestuia. Aici exista un spațiu care ne aparținea, dar care se afla într-o stare absolut dezastruoasă. Am renovat complet acest spațiu și am amenajat birouri pentru administrativ, contabilitate, economic, etc. Lucrările de amenajare s-au încheiat încă din decembrie 2022”.
Spațiul este complet funcțional, personalul s-a instalat deja în noile birouri, iar Consiliul Local a
consfințit, prin HCL, finalizarea cu succes a acestei etape foarte importante pentru buna
funcționare a spitalului pe mai departe.
Ambulatoriul va fi amenajat și dotat cu bani din PNRR
Odată cu mutarea birourilor din incinta spitalului, s-a eliberat şi spaţiul necesar pentru amenajarea noului laborator de analize medicale. Acesta face parte din proiectul de amenajare şi dotare a ambulatoriului, pentru care administraţia locală a obţinut finanţare nerambursabilă prin PNRR, în valoare de 2.6 milioane euro. Pe lângă laboratorul de analize, proiectul mai prevede:
- renovarea completă a interiorului ambulatoriului;
- achiziţionarea computerului tomograf, recompartimentarea și amenajarea corespunzătoare a
spațiului dedicat CT; - o listă foarte lungă de dotări tehnice, printre care: aparat de monitorizare EKG şi TA
ambulatorie, trusă resuscitare, aspirator chirurgical, ecograf examinări generale, monitor funcții
vitale, trusă resuscitare, sistem videogastroscop şi videocolonoscop, trusă de mică chirurgie,
analizoare automate, microscop laborator, defibrilator, electroencefalograf cu sistem video,
oftalmoscop direct şi indirect, combină oftalmologică, trusă instrumentar de diagnostic ORL şi
multe altele.
Tot cu bani din PNRR – aproximativ 2.5 milioane euro – vor fi demarate, în curând, şi lucrările de eficientizare energetică a clădirii principale a spitalului. Iar un alt proiect, depus recent de echipa condusă de managerul Florin Popa, vizează digitalizarea instituției. Este vorba un proiect în valoare de 1.227.915 lei, finanțat tot prin PNRR, pentru “investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală” a spitalului. Asta înseamnă achiziția și instalarea de echipamente IT și comunicații noi și moderne şi a softurilor și licențelor necesare utilizării acestora, precum și pentru instruirea personalului tehnic al spitalului.
Camelia Bertea, primarul orașului Victoria: “Dacă proiectul va fi declarat câștigător, tot ce înseamnă activitatea administrativă a Spitalului Orășenesc Victoria va trece la un cu totul alt nivel: vorbim de digitalizarea interacțiunii cu terții, adică pacienți, dar și societăți comerciale, digitalizarea fluxurilor interne și a proceselor, pregătirea sistemului pentru interoperabilitate cu alte instituții și unități sanitare, cursuri de formare pentru angajați, etc. Știm deja, din propria noastră experiență, că acolo unde există bunăvoință, perseverență, pasiune, simțul datoriei și un interes real pentru binele comunității, se întâmplă lucruri extraordinare. Așadar, avem încredere că proiectul depus de echipa condusă de domnul Florin
Popa va fi acceptat și că vom obține finanțarea. Felicitări întregii echipe și mulțumim că aveți
grijă de sănătatea noastră!”(Articol al USR Braşov)
Fii primul care comentează