„Ia și cămașa de sărbătoare din  zona Rupea”, la Muzeul de Etnografie Braşov

Muzeul de Etnografie Brașov a deschis ieri, la sediul  din Bd. Eroilor nr. 21A, o nouă expoziție temporară, numită „Ia și cămașa de sărbătoare din  zona Rupea”. 

Expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate cămăși femeiești și bărbătești din  patrimoniul muzeului, reprezentative pentru arealul multietnic al zonei Rupea. Vor putea fi  admirate cămăși din localități precum Mateiaș, Paloș, Viscri, Racoș, Drăușeni sau Ungra. 

Dintre riturile de trecere din ciclul vieții, în zona Rupea se evidențiază „nunta cu  călărași”, un ansamblu de acte ritualice deosebit de complexe prin semnificațiile lor, care  antrenează întreaga comunitate. Fiecare dintre actanții principali poartă piese vestimentare cu  evidente delimitări de statut. 

În acest sens, în cadrul expoziției este reconstituită o scenă de nuntă din localitatea  Fântâna, un cadru sugestiv unde sunt prezentate costume ritualice, respectiv mireasa cu  „borte” și „păuni”, care poartă două cămăși: una de fată cu „fodori” (volan) și una de femeie,  mirele cu „vâstră”, cămașă cu „bențe” (manșete) și pieptar brodat, precum și nănașa, care  poartă ia de nevastă cu „pui peste umere” și „pumnași întorși”, iar pe cap „vălitoarea cu ace”  și înfășurată cu „brobodelnic”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.