Provocare în Noaptea Muzeelor: Brașovenii pot deschide ușa către tradițiile și obiceiurile străbunilor

Foto: Fete și femei din Crihalma îmbrăcate în port tradiționa (Sursa: Pagina FB Muzeul de Etnografie Brașov)

Noaptea Muzeelor readuce Muzeul de Etnografie în atenția pasionațiilor de patrimoniu cultural. Astfel, sâmbătă, 14 mai 2022, în intervalul orar 18.00 – 24.00, Muzeul Civlizației Urbane a Brașovului și Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea vor putea fi vizitate gratuit.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului  va surprinde anul acesta cu expoziția permanentă care ilustrează modul de viață al locuitorilor Brașovului din secolele XVI-XIX, dar și cu expoziția temporară ”Costumele Junilor și hainele românești din Șchei și Brașovechi”, organizată la mansarda clădirii.

Mai mult decât atât, Muzeul Etnografic ”Gheorghe Cernea” din Rupea, pe lângă expoziția permanentă ce ne împărtășește ocupațiile, meșteșugurile, obiceiurile și spațiile de locuit, organizează ateliere de împletituri cu sfoară și câteva proiecții cu filme documentare. 

O noutate cu ocazia evenimentului ”Noaptea Muzeelor”, la Muzeul Etnografic din Rupea este și prezentarea unor obiecte de port și recuzită din localitatea Crihalma, comuna Comăna, achiziționate în ultimii ani ca urmare a cercetărilor de teren întreprinse în această zonă. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă găteala capului cu măcăul, specifică fetelor și femeilor din Crihalma, și steagul utilizat în cadrul ceremonialului de nuntă sau ca recuzită a feciorilor din ceată (foto).

  • Pentru a evita aglomerația cu potențial de risc, facem apel la toți cei interesați să viziteze muzeele noastre, să o facă pe toată durata intervalului orar 18:00 – 24:00. De asemenea, muzeul își rezervă dreptul de a limita temporar accesul vizitatorilor în cadrul expozițiilor.

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov  a reușit,  prin intermediul platformei VoluntarBv.ro, să ofere comunității brașovene un instrument digital prin care pot fi centralizate toate evenimentele de voluntariat, utilizatorii putând să le acceseze la un click distanță.

Evenimentul Noaptea Muzeelor a fost inițiat de Ministerul Culturii din Franța și este patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consilul Internațional al Muzeelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.