Site icon

PETrică nu mai are de lucru la Brașov. Ce planuri are Primăria Brașov cu sistemele de colectare automată a deșeurilor reciclabile

După doi ani în care au fost un experiment de succes în Brașov, aparatele inteligentă de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile de tip „PETrică” devin inutile din momentul intrării în vigoare a Sistemului Garanție – Returnare, începând cu data de 30 noiembrie, iar Primăria Brașov caută acum o modalitate prin care aceste echipamente să fie funcționale, în continuare.

De altfel, întrebat ce se va întâmpla cu aceste aparate, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că „în legislație există posibilitatea ca autoritățile locale să vină în sprijinul operatorilor economici cu amplasarea de astfel de dispozitive”.

De asemenea, el a ținut să sublinieze faptul că „munca de pionierat a lui PET-rică este transpusă acum în legislația națională, prin Sistemul Garanție – Returnare. În aceste condiții va trebui să reconsiderăm utilitatea acestor aparate”.

Ce este Sistemul Garanție-Returnare

Sistemul de garanție-returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Aparatele de tip „PETrică” au fost introduse în Brașov începând cu toamna anului 2021. Prima dată, un astfel de aparat a fost amplasat în Livada Poștei, apoi au fost aduse în oraș alte două sisteme de colectare automată.

Exit mobile version