Medicii de familie din Braşov ar putea să îşi închidă cabinetele la 1 februarie dacă nu se va reveni la cuantumul de anul trecut al valorilor puncte contractate, care urmează să scadă cu 35% începând de luna viitoare.
Aproape o sută de medici de familie braşoveni au participat, marţi, la o întâlnire găzduită de filiala braşoveană a Colegiului Medicilor, pe a cărei ordine de zi s-a aflat stabilirea unui plan comun pentru acţiuni de protest în următoarea perioadă. Aceste acţiuni vin în contextul în care, potrivit preşedintelui Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, dr. Andrea Neculau, situaţia este una fără precedent în România.
“Mai mult decât atât, suntem nemulţumiţi că guvernanţii folosesc politica de manipulare a opiniei publice prin inducerea imaginii medicului de familie care câştigă foarte mulţi bani, ceea ce nu este real. Cabinetele noastre se încadrează în profesiile liberale, funcţionează ca SRL-uri şi au angajaţi pe care îi plătesc cu ajutorul acestor venituri pe care le încasează. Medicina de familie are nevoie de aceste sume nu numai ca să se dezvolte, ci şi ca să devină atractivă pentru medicii tineri. Deficitul de medici, numai în judeţul nostru, este de 56. Suntem uniţi cu ambulatoriile de specialitate, aşteptăm reacţiile la nivel naţional. Există presiune atât din partea asociaţiilor profesionale, a patronatelor profesionale şi a colegilor medicilor şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri radicale. Luăm în calcul inclusiv măsura închiderii cabinetelor începând cu 1 februarie”, a afirmat dr. Andrea Neculau.
Colegiul Medicilor cere sprijin din partea pacienţilor
La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor Braşov, dr. Gabriel Moraru, a susţinut că aplicarea noului contract-cadru se va răsfrânge asupra pacienţilor şi i-a îndemnat pe aceştia să sprijine demersurile medicilor.
“Pacienţii trebuie să înţeleagă că numărul de servicii se va reduce – trimiteri la laborator, de investigaţii, de consulturi – pentru că nu vor fi plătite, chiar dacă se va face şi medicină pro bono. Pacienţii trebuie să înţeleagă şi să susţină acest demers – al Colegiului medicilor, al asociaţiilor medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriu – prin asociaţiile lor sau individual”, a declarat dr. Gabriel Moraru.
El a subliniat că subiectul valorilor puncte contractate nu este negociabil pentru medicii de familie şi cei din ambulatorii şi ei nu vor accepta decât revenirea la valorile de anul trecut. Totodată, a făcut un apel la unitate în rândul medicilor de familie, propunând soluţia neîncheierii contractelor cu CAS.
“Am convenit că luăm măsuri comune ca reacţie la propunerea de modificare a normelor Contractului -cadru. Din punctul nostru de vedere, este o măsură absolut aleatorie, fără niciun calcul, fără o bază documentată că ar fi necesară această scădere. La noi, în România, medicul de familie a ajuns un fel de paria, pe care îl terfelim şi îl plătim cât vrem şi cum vrem”, a punctat preşedintele Colegiului Medicilor Braşov.
Reamintim că, în conformitate cu recentele modificări legislative, valorile punctelor propuse pentru medicina de familie de sunt 7,7 lei plata per capita şi 6,2 lei pentru plata per servicii, ceea ce reprezintă o scădere cu 35%, respectiv 22% a valorilor angajate până în prezent, iar valoarea punctelor pentru ambulatoriile de specialitate de 3,3 lei, însemnând o scădere cu 27%.
Medicii de familie nu au mari aşteptări de la întâlnirea cu coducerea CJAS Braşov
Reprezentanţii medicilor de familie vor avea, miercuri, o întâlnire cu conducerea CAS Braşov. Aşteptările însă nu sunt prea mari. Medicii nu cred că va urma o rezolvare a problemelor, deoarece aceasta “nu are puterea să schimbe nimic, dar poate să transmită mai departe doleanţele noastre”.
Fii primul care comentează