Ziua Mondială a Biodiversității, cu program special de activități, al Zoo Brașov. Vezi PROGRAMUL COMPLET

Pentru a  sărbători Ziua mondială a biodiversității, Grădina Zoologică Brașov îi invită pe toți iubitorii de animale și natură, miercuri,  22 mai, începând cu ora 10:00, să participe la o serie de activități cu tema: “Când biodiversitatea este în pericol, omul este în pericol”. În cadrul evenimentului vizitatorii vor avea oportunitatea să aprecieze și să înțeleagă importanța diversității vieții și cum pot contribui la conservarea acesteia  pentru a menține echilibrul ecologic al planetei și pentru a asigura supraviețuirea speciilor.

Activitățile planificate se vor desfășura după următorul program:

10:00 – 10:30: Deschiderea evenimentului

  • Moment de deschidere în care se vor prezenta obiectivele și importanța evenimentului.

10:30 – 11:30: Jocuri și ateliere

  • Jocul “CUNOAȘTE-ȚI POLENIZATORII”-un joc educativ în care copiii vor descoperi ce sunt polenizatorii și importanța acestora în ecosistem. Rolul polenizatorilor în protejarea biodiversității este vital, iar conservarea acestora este esențială pentru menținerea sănătății ecosistemelor și a vieții pe Pământ.
  • Atelier interactiv pentru copii: jocul “CONSTRUIEȘTE HABITATUL SUB FORMĂ DE PUZZLE”. Jucătorii sunt invitați să rezolve puzzle-uri care prezintă diferite habitate și specii de plante și animale.

11:30 – 13:30: Tur ghidat și prezentarea habitatelor speciilor reprezentative

  • Tur ghidat în Grădina Zoologică Brașov- prezentarea nevoilor și amenințărilor speciilor  de animale și importanța conservării ecosistemelor lor naturale.

13:30 – 14:30: Jocuri

  • Jocul “ÎN CĂUTAREA ADĂPOSTULUI, TRAVERSÂND TERENUL PERICOLELOR” – joc distractiv și educativ ce pune la încercare răbdarea participanților. Într-o lume desenată minuțios pe un cearceaf, fiecare pas contează, deoarece animalul trebuie să navigheze cu grijă printre provocări și pericole.
  • Fișe de colorat “CULORI ALE NATURII”. Copiii vor avea ocazia să coloreze fișe complexe ce reprezintă specii de animale, plante, dar și conviețuirea acestora.

14:30 – 15:45: Activități și jocuri

  • Activitatea “REFACEREA HABITATULUI”.Un joc captivant și educativ, în care copiii folosesc figurine pentru a recrea un habitat ideal, după ce acesta a fost distrus de acțiunile umane și naturale. Această activitate îi ajută să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă animalele și cum pot interveni oamenii în menținerea unui mediu sănătos.
  • Jocul BIODIVERSITĂȚII. Care dintre jucători ajunge primul la punctul de sosire? Fiecare jucător își alege un pion și aruncă, pe rând, cu zarul, mutând pionul ales atâtea căsuțe câte indică zarul. Copiii vor afla multe lucruri interesante despre natură și despre cum o pot proteja.

15:45 – 16:00: Încheierea evenimentului

1 Comentariu

  1. Biodiversitatea se referă în sens larg la „Biosferă” defineste spațiile sau învelisurile de pe Pământ unde există viață, incluzând partea inferioară a atmosferei, partea superioară a hidrosferei și litosferei. Biosfera conține o multitudine de organisme și de specii care formează numeroase ecosisteme.
    Este vorba de miliardele de organisme vii unice care trăiesc pe Pământ, precum și interacțiunea dintre ele (ecosisteme). Acestea reprezintă un element esential al vieții noastre, dar sunt amenințate permanent. Principalele presiuni asupra biodiversității sunt generate de schimbarea folosinței terenurilor (ex. despăduriri, monoculturi intensive, urbanizare), de exploatarea directă – cum ar fi vânătoarea și pescuitul excesiv, de schimbările climatice, de poluare și de speciile străine invazive, etc.
    Deaceea, conservarea biodiversității este esențială nu numai pentru valoarea ei în sine, ci și prin ceea ce ne oferă, precum altele aer curat, apă proaspătă, soluri de calitate și polenizarea culturilor. Ne ajută să luptăm împotriva schimbărilor climatice și să ne adaptăm la ele, contribuind de asemenea la reducerea impactului catastrofelor naturale. Prin urmare, declinul biodiversității are consecințe majore asupra societății, economiei și sănătății oamenilor.
    Pentru conservarea biodiversității la nivel mondial exista o organizație globală de cercetare pentru dezvoltare numita „Bioversity International” care furnizează dovezi științifice, practici de management și opțiuni de politică pentru a utiliza și proteja biodiversitatea agricolă pentru a atinge securitatea alimentară și nutrițională la nivel mondial, lucrând cu parteneri din țări cu venituri mici din diferite regiuni în care biodiversitatea agricolă poate contribui la îmbunătățirea nutriției, rezilienței, productivității și adaptării la schimbările climatice .
    Un rol important in conservarea biodiversitatii il au băncile de gene care sunt locații incluzând structuri, echipamente, proceduri și material genetic animal sau vegetal, destinată depozitării și conservării unei colecții de material genetic în afara mediului de viață firesc (in vitro), sub formă de semințe, țesuturi, celule reproductive, embrioni sau molecule de ADN.
    La noi in țară există câteva bănci de gene , intre care se nimără Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate și Conservare, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.
    (vezi: https://ziarulfaclia.ro/centrul-pentru-biodiversitate-si-conservare-al-ichat-usamv-cluj-napoca-admirabil-loc-de-conservare-a-plantelor-din-tezaurul-natural-al-transilvaniei/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.