FOTO. Corpul nou al Maternității Brașov, printre cele mai moderne unități medicale din România. Când vor fi deschise saloanele

Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Braşov, instituţie care deserveşte pacientele din judeţul nostru, dar şi din judeţele învecinate, a fost reabilitat, modernizat, eficientizat energetic şi dotat cu aparatură medicală şi mobilier prin intermediul mai multor investiţii care astăzi au ajuns la final. Astfel, începând de luni a început procedura de recepționare a lucrărilor și au fost începute demersurile pentru avizarea noilor spații medicale. După finalizarea acestor demersuri, noile saloane vor fi deschise.

Modernizarea și eficientizarea energetică a corpului nou și a celui de legătură cu aripa veche a unității sanitare (modernizată anii trecuți printr-un program finanțat de Banca Mondială), a fost realizată printr-un proiect cu finanțare europeană, prin programul Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Contract semnat în anul 2018, lucrări începute în anul 2021

Contractul de finanțare a fost semnat în martie 2018, valoarea cheltuielilor totale ale proiectului fiind de 26.552.920 lei, din care 18.219.927 lei au însemnat cheltuieli totale eligibile, iar diferenţa de 8.332.993 lei, cheltuielile neeligibile. Din totalul sumelor eligibile, 17.855.529 lei au reprezentat cheltuieli nerambursabile, valoarea contribuției proprii a Județului Brașov fiind de 364.399 lei.

Consiliul Judeţean Braşov a obţinut autorizația de construire în 21 mai 2020, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis antreprenorului Electroprecizia AG în 20 decembrie 2021.

Clădirea a fost reabilitată în totalitate


În cadrul proiectului s-au realizat toate tipurile de lucrări care asigură reabilitarea termică a imobilului: izolarea termică a fațadei, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea instalației de încălzire și reabilitarea sistemului de furnizare a apei calde de consum, montarea de panouri solare pe acoperiș și pompe de căldură, modernizarea sistemelor de climatizare și de ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, modernizarea instalațiilor de iluminat, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate.

Au fost reparate elementele fațadei care prezentau potențial pericol de desprindere, s-au făcut lucrări la acoperișul tip terasă, recompartimentări interioare, înlocuirea completă a tuturor finisajelor şi tâmplăriilor interioare și exterioare, reparații la trotuare, precum și toate tipurile de lucrări necesare obținerii avizului ISU de securitate la incendiu. Au fost instalate două ascensoare de persoane pe exteriorul clădirii.

Lucrările au început de la mansardă şi au continuat de la etajul 7 spre parter.

Prin intermediul acestui proiect, clădirea beneficiază de un reglaj automatizat din punctul de vedere al consumului de energie electrică şi termică, fiind dotată cu un sistem de control computerizat BMS (Building Management System), care asigură optimizarea consumurilor la utilităţi.

Prin intermediul acestui sistem, ventilaţia, temperatura, umiditatea, luminozitatea sunt controlate de un server central. La geamuri au fost montate jaluzele acţionate electric în funcţie de lumina şi căldura de afară. De asemenea, saloanele şi toate spaţiile medicale şi nemedicale au fost refăcute şi dotate cu instalaţii sanitare noi.

Valoarea actualizată a contractului pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor a fost de 29.747.171 lei.

Trei secții în noua clădire

Potrivit directorului medical al Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Brașov, dr. Petrina Apostu, noua clădire adăpostește trei secții a câte 30 de paturi de obstetrică-ginecologie și secția de ATI.

La acestea se adaugă încă 10 paturi destinate spitalizării de zi și trei blocuri operatorii pentru pacientele ginecopate – două la etajul II și una la etajul I.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.