Configurație complicată în Consiliul Local Brașov. Alianța PNL – PSD ar putea fi pusă în situația să colaboreze cu extremiștii de la AUR. Mai este varianta unui consilier din Alianța Uniți pentru Brașov

Primarul ales al municipiului Brașov, George Scripcaru, nu va avea o misiune ușoară în mandatul 2020 – 2024, având în vedere că alianța care i-a susținut candidatura la alegerile din 9 iunie (PNL – PSD) nu a reușit să obțină majoritatea în Consiliul Local Brașov. Conform rezultatelor finale, comunicate de Biroul Electoral al municipiului Brașov, Alianța PSD – PNL a obținut 13 mandate, Alianța  Uniți pentru Brașov (USR+PMP+Forța Dreptei+FDGR) – 12 mandate, iar AUR – 2 mandate. Cum forul deliberativ local este format din 27 de consilieri, niciuna dintre formațiunile politice nu are majoritate, care poate fi asigurată cu 14 din 27 de voturi, pentru majoritate simplă.

În aceste condiții pentru a trece hotărârile, primarul, în calitate de inițiator, sau consilierii locali PNL și PSD vor fi puși în situația de a convinge un consilier de la AUR sau USR să voteze hotărârile respective.

Totuși, misiunea va fi una ingrată, dacă negocierile se vor purta cu AUR, având în vedere că, cel puţin la nivel declarativ, acesta este unul dintre cele două partide extremiste ce i-au determinat pe liderii naționali PNL și PSD să se alieze pentru alegerile europarlamentare.

FDGR ar putea fi „calul troian” în Alianța Uniți pentru Brașov

În ceea ce privește discuțiile cu Alianța Uniți pentru Brașov, nici acestea nu vor fi simple, având în vedere că cele două tabere, USR și PNL-PSD par a fi pe poziții ireconciliabile. O variantă în acest sens ar putea fi convingerea unui consilier local FDGR din Alianța Uniți pentru Brașov, Olivia Grigoriu să voteze „pentru” hotărârile inițiate de primar. Ea ocupă poziția a 6-a pe lista de candidați și nu se va regăsi în Consiliul Local Brașov doar în cazul în care renunță la mandat sau nu este validată de către Judecătorie.

Posibila componență a Consiliului Local Brașov:

Alianța PSD – PNL (13 mandate):

  1. Patraşcu Lucian (PSD);
  2. Rusu Sebastian-Mihai (PNL);
  3. Codreanu Adrian (PNL);
  4. Crivineanu Alexandra- Ioana (PSD);
  5. Ghiţă Dan-Dumitru (PNL);
  6. Bâscă Sorin-Adrian (PSD);
  7. Chiricheş Andrei-Ciprian (PNL);
  8. Anton Cătălin (PNL);
  9. Henegar Ioana-Adriana (PSD);
  10. Diaconu Pamela-Maria (PNL);
  11. Mihai Costel (PSD);
  12. Timariu Cristina (PNL);
  13. Mezdrea Vasile (PNL).

Alianța Uniți pentru Brașov:

  1. Coliban Allen
  2. Balazs Horaţiu-Felix;
  3. Lupu Liviu-Sebastian;
  4. Grigoriu Olivia-Ioana (Forumul German);
  5. Gheorghe Alexandru-Cosmin
  6. Neculăescu Marius-Tibi;
  7. Ghiza Ilinca;
  8. Moraru Beatrice-Mihaela;
  9. Ichim Vasile-Sebastian;
  10. Iftime Mihai-Ciprian;
  11. Cenţiu Radu-Alexandru;
  12. Boroda George.

AUR

Prima poziție este ocupată de deputatul Dan Tanasă, care este puțin probabil să renunțe la mandatul din Parlament, pentru a ocupa un fotoliu de consilier local. Următorii doi pe listă sunt:

  • Dumitrescu Daniel;
  • Cojocaru Gheorghe.

Un mandat ca 2020 – 2024 şi… nu prea!

Practic, faţă de mandatul 2020 – 2024, în Consiliul Local Braşov se regăseşte un singur partid nou, AUR, şi FDGR, asimilat deocamdată Alianţei conduse de USR. Este, astfel, de aşteptat ca în continuare Deliberativul local să funcţioneze „ca pe sârmă”, într-o componenţă în care principalii adversari politici sunt sensibil egali, iar un al treilea partid, AUR, să fie cel care înclină balanţa, în funcţie de interese.

Consiliul Local Braşov, arată, aşadar, în mare măsură, ca în mandatul 2020 – 2024. Doar că, de această dată, primarul ales, George Scripcaru, se pare că are câţiva „cai troieni”, inclusiv la AUR. Mai exact, potrivit unor surse, se pare că Gheorghe Cojocaru ar fi „omu’ lui Scripcaru” în AUR, cel care ar putea face diferenţa în înclinarea balanţei din CL.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.