Colegiile „Meșotă”, „Șaguna” și „Grigore Moisil”, cele mai bune rezultate la Evaluarea Națională 2024. IȘJ Brașov, mulțumită cu „un binemeritat loc 8 la nivel național”

Ministerul Educației a publicat azi primele rezultate la Evaluarea Națională 2024, urmând ca pe 9 iulie să fie prezentate mediile finale, după contestații.

Conform primelor rezultate, pe primele trei locuri cu cele mai bune note și medii în județul Brașov se situează, în această ordine:

  • Colegiul Național ‘Dr. Ioan Meșotă’ Brașov;
  • Colegiul Național ‘Andrei Șaguna’ Brașov;
  • Colegiul Național de Informatică ‘Gr. Moisil’ Brașov.

Aceste trei unități de învățământ au media mediilor de peste 9.00, conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Brașov. Instituția care coordonează educația din județ a precizat că Brașovul se situează, la nivel național, pe locul 8, din punct de vedere al performanței rezultatelor la Evaluarea Națională 2024.

Inspectoratul Școlar Județean Brașov consideră că acesta este „un binemeritat loc”.

Față de anul trecut, când 7 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media maximă la acest examen, la Evaluarea națională 2024 niciun elev din județul Brașov nu are media 10, după prima afișare a notelor.

Contestațiile pot fi depuse astăzi 3 iulie, în intervalul orar 16.00 – 19.00 și mâine, 4 iulie, în intervalul orar 8.00 – 12.00 fie la secretariatul unității școlare gimnaziile unde a susținut examenul fie online. În acest caz, al depunerii contestațiilor, candidații completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după reevaluarea lucrărilor ale căror rezultate au fost contestate, vor fi comunicate în 9 iulie.

Cum se calculează media de admitere în clasa a IX-a

Media finală obținută la examenul de Evaluare Națională va reprezenta media de admitere pentru repartizarea în clasa a IX-a. În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a-a VIII-a;
b) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
c) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
d) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale Absolvenții de gimnaziu care au studiat în limbile minorităților naționale, pot alege ca la calcularea mediei de admitere să nu fie luat în considerare rezultatul la proba de limba și literatura maternă.

În acest caz, acești absolvenți vor putea opta, la repartiția în clasa a IX-a, doar pentru locurile la clasele cu predare în limba română.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.