EXCLUSIV. FOTO-VIDEO. Biserica Evanghelică din Sânpetru, prezentată celor 100 de participanți la excursia muzicală „Musica Barcensis”. Preotul Peter Klein a pregătit și o surpriză muzicală

Foto: Mihaela Parghel

Recent renovată, Biserica Evanghelică din Sânpetru a fost admirată de peste 100 de participanți la excursia muzicală „Musica Barcensis”. Preotul Peter Klein a pregătit și o surpriză muzicală.

După mulți ani în care a trecut doar prin reparații minore, Biserica Evanghelică din Sânpetru, una dintre cele mai impresionante și bine conservate din Țara Bârsei, a  trecut printr-un amplu program de restaurare. Noua „față” a lăcașului de cult a putut fi admirată de cei peste 100 de participanți la excursia muzicală din Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, 29 iunie, care a deschis Festivalul „Musica Barcensis”.

Timpul petrecut la Sânpetru s-a scurs repede, curatori muzicali ai evenimentului fiind, ca de obicei, Ursula și Kurt Philippi. Ursula Philippi a oferit, în stilu-i personal, toate explicațiile despre orga de la Sânpetru și a pregătit cu mare atenție scurtul recital ce a urmat.

A fost, de altfel, și un moment muzical inedit: Ursula Philippi l-a acompaniat la orga bisericii chiar pe preotul Peter Klein, care a interpretat la trompetă o piesă pe care a compus-o cu ocazia propriei onomastici. 

Povestea piesei este simplă, după cum a spus Ursula:

„În anii anteriori, când exista Fanfara din Sânpetru, băieţii s-au reunit şi i-au făcut o serenadă domnului preot, de ziua lui. Azi, a rămas să îşi facă el însuşi una”.

O orgă unicat la Sânpetru

Orga de la Biserica Fortificată din Sânpetru este una specială, unicat, după cum a precizat „profesoara orginlor”, Ursula Philippi:

„Aceasta este o orgă cu două fețe, în stil aproape baroc, cu o orgă mică în față, de la care vine o parte a sonorității. Restul sonorității vine de la instrumentul mare. Acest ansamblu este unicat, fiind în bună măsură, modificat”, a explicat ea. Orga a fost instalată la Sânpetru în urmă cu aproape 200 de ani, iar în urmă cu un secol a fost modificată de Karl Einschenk (un meșter brașovean). „O parte a instrumentului sună baroc, iar o parte a lui sună a Einschenk, cu eolină și cu altfel de registre”, continuat Ursula Philippi.

Povestea Bisericii evanghelice fortificate de la Sânpetru – o biserică „întoarsă invers”

După recitalul de orgă și trompetă, preotul Peter Klein a prezentat și o scurtă istorie a ansamblului fortificat de la Sânpetru a cărui construcție a început în secolul al XIII-lea.

Foto: Mihaela Parghel

„În zonă era o capelă mortuară și, vis-a-vis, o mănăstire. Despre mănăstire nu există relatări în cronici, dar noi așa știm. Cândva, în jurul lor s-a făcut un gard, care s-a prăbușit. S-a făcut un zid de un metru și jumătate, apoi unul de 2 metri, care a fost apoi înălțat la 9 metri. S-au mai făcut niște turnuri, pentru că fortificația era rotundă, fără turnuri. Apoi s-a construit un al doilea zid, pentru că oamenii stăteau aici, dar vitele unde? Apoi s-a făcut un al treilea zid, pentru că nici așa nu era bine. Apoi a fost deviat și pârâul Durbav, pentru a avea o fortificație cu șanț de apă în jur, așa cum vedem în filme cu cavaleri, cu poduri care se lasă, cu grătare…”, a povestit Peter Klein.

După ce s-au terminat lucrările, turnul gotic s-a prăbușit (amplasat unde este acum altarul), iar 50 de ani, biserica a stat fără turn. Apoi, a spus continuat preotul, s-a făcut un alt turn, care a rezistat aproximativ patru ani. Sașii din Sânpetru, prost sfătuiți, au dat în judecată autoritățile austro-ungare, ceea ce a însemnat că biserica trebuia să rămână așa cum este, fără să se poată renova, fără să se poată repara, timp de 13 ani, după care au pierdut procesul.

„Isteți cum erau, după ce au pierdut procesul, sașii au spus: «Acum facem un alt turn. Și ca să nu se mai întâmple să cadă, ultimul fiind construit spre est, noi ne rugăm spre vest (latura pe care a fost construit ultimul turn, cel existent și în prezent – n.red.)». Deci, am întors biserica”, a continuat preotul.

După construirea bisericii, a fost construită și vechea primărie.

Renovarea Bisericii evanghelice fortificate de la Sânpetru a început în urmă cu trei ani

În urmă cu trei ani a început și renovarea ansamblului fortificat. Biserica a fost renovată în interior și în exterior, iar capela mortuară doar în exterior.

„La capelă ne era teamă să nu stricăm ceva în interior. Studiul istoric nu era suficient de detaliat astfel încât să putem lua o decizie”, a continuat Klein.

De asemenea, în exterior a fost renovat cel de-al treilea zid. În schimb, a continuat el, unele lucrări nu au putut fi realizate, din cauza unui litigiu cu un vecin.

Pe de altă parte, un aspect inedit al proiectului de restaurare a bisericii este legată de zidul de la altar, unde a rămas o porțiune cu vechea zugrăveală.

„Aceasta nu are o valoare istorică și artistică. Este o pictură de ornament, despre care nu se știe când a fost realizată. În urmă cu patru ani, am văzut niște dungi acolo și l-am întrebat pe restaurator dacă această porțiune se poate restaura. Restauratorul a făcut niște probe, iar concluzia lui a fost că nu are nicio valoare artistică. El credea că doar frescele au valoare artistică. Argumentul nostru a fost că are o valoare relativă, într-o biserică fără farmec deosebit. Într-un final, noi am dat cu humă albă peste. Albul acela nu era alb, iar dungile tot le vedeam. Am mai dat cu un lavabil. Dungile au apărut. Am dat încă o mână, până s-au făcut bășici. Atunci am dat totul jos și așa arată astăzi. Este o pictură ornamentală realizată cu șablonul”, a povestit Klein.

După recital, participanții la eveniment au fost invitați să deguste produse locale și să facă un tur al fortificației.

Lăcașul de cult de la Sânpetru a fost ultimul aflat pe traseul excursiei de promovare a orgilor, care a inclus și bisericile din Aita Mare, Arcuș și Sfântu Gheorghe.  

1 Comentariu

  1. Ia povestește tu popa cum ai prăpădit tu 2 scoli săsești !pe bani de nimic !
    Daca ar vedea sași și românii care le-au făcut te-ar răspopi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.