Site icon

Un deputat brașovean, coautor al legii „Iohannis în Parlament”. Actul normativ va fi dezbătut în regim de urgență

Controversatul proiect de lege prin care i oferă președintelui României, Klaus Ionahhis, posibilitatea de a candida pentru un mandat de parlamentar fără renunța la funcția de șef al statului va fi dezbătută în regim de urgență de Senatul României. Proiectul a fost inițiat de doi parlamentari liberali, deputatul brașovean Gabriel Andronache și senatorul Daniel Fenechiu.

Argumentul celor doi pentru inițierea acestui act normativ a fost că, potrivit reglementărilor în vigoare, șeful statului este în acest moment privat de un drept constituțional: cel de a fi ales.

Cei doi au propus completarea Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților cu un articol care prevede:

„Preşedintele României, în funcţie la data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, Preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.

Proiectul actului normativ este extrem de criticat de opinia publică, fiind considerat unul „cu dedicație” pentru președintele României, care vrea să rămână, în continuare, în prim-planul vieții politice.

Exit mobile version