FOTO. Conferinţele UNITBV, ediţia a II-a: Despre Arhitectura creierului, genetică și diversitate neuronală, pe înţelesul publicului larg

Cercetătorul Tudor Badea şi-a prezentat descoperirile recente despre creier şi regenerarea neuronală

Peste 130 de persoane de toate vârstele au avut ocazia, joi seara, de a afla tainele creierului uman, în cadrul programului „Conferințele Universității Transilvania Brașov – Știința în conversație”. Prin acest program, UNITBV încearcă să aducă mai aproape știința de comunitate, dar și să prezinte rezultatele cercetătorilor brașoveni. La cea de a doua ediţie a conferinţelor, a fost rândul unui cercetător în domeniul medicinei, să prezinte, pe înţelesul publicului, rezultatele sale din ultima perioadă.

„Arhitectura creierului, genetică și diversitate neuronală”, pe înţelesul publicului larg

A doua ediţie a Conferințelor Universităţii Transilvania a fost denumită „Arhitectura creierului, genetică și diversitate neuronală” şi a fost susținută de dr. Tudor Badea, de la Facultatea de Medicină a Universității Transilvania din Brașov, cunoscut pentru numeroasele proiecte internaționale de cercetare în care a fost implicat în ultimii ani.

Foto credit: Andrei Păuleţ

Dr. Tudor Badea este medic cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universității „Transilvania” din Braşov, unde conduce Laboratorul Transilvania Eurogenetics. De asemenea, el își desfășoară activitatea și la Centrul de Cercetări Cerebrale din cadrul Academiei Române.

Un cercetător cu un CV impresionant

Dr. Tudor Badea are un CV impresionant. Este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în 1994. Ulterior a absolvit şi studii masterale la Columbia University, precum şi doctorale, la Johns Hopkins University School of Medicine. S-a specializat în SUA, iar timp de 26 de ani a făcut cercetare în cadrul unor instituții prestigioase de acolo. El s-a concentrat pe cercetarea neurologică, în principal pe regenerarea celulelor ce deservesc sistemul olfactiv şi vizual.

CV Tudor Badea, AICI.

În prezent, după cum el însuşi a explicat, dr. Tudor Badea este implicat într-un proiect ce vizează regenerarea „in situ” a unor celule ale sistemului vizual, în special la persoanele în vârstă, astfel încât acestora să le fie îmbunătățită vederea.

Mai exact, persoanele în vârstă rămân fără fotoreceptori, însă, prin diferite proceduri medicale, unele celule neuronale pot fi activate ca fotoreceptori. Deocamdată, a precizat specialistul, procedurile sunt testate pe animale și se lucrează la optimizarea lor, astfel încât să fie mai eficiente decât sunt în prezent.

„Conferinţele UNITBV – Ştiinţa în conversaţie”, pe un model de impact

Structura celei de a doua ediţii a „Conferinţelor Universităţii Transilvania – Ştiinţa în conversaţie” a fost una simplă: cercetătorul Universității Transilvania a prezentat structura creierului, într-un mod cât mai uşor ușor de înțeles, chiar şi pentru cei care nu au studii de specialitate.

El a prezentat și un proiect de cercetare în care este implicat în această perioadă şi rezultatele obţinute până acum. De asemenea, Tudor Badea a răspuns numeroaselor întrebări venite din partea publicului prezent al Sala Studio 181 de la Rectoratul Universităţii Transilvania sau din partea publicului care a urmărit online conferinţa, pe canalul de Facebook al UNITBV.

Această a doua ediţie a Conferinţelor Universităţii Transilvania a fost moderată de conf. dr. Arabela Briciu, prodecan al Facultăţii de Sociologie şi comunicare.

Seria conferințelor Universității Transilvania a debutat în 8 iulie 2024, când conf. dr. Mihai Daniel Niță, cadru didactic la Facultatea de Silvicultură şi exploatări forestiere a fost invitatul principal. Într-un eveniment moderat de prof. dr. Ana-Maria Cazan, decan al facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele educaţiei, el a abordat subiectulPădurile în epoca digitală: tehnologie, sateliți și umanitate”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.