Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov se construiește. Pentru cel regional se caută soluții

Noul Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov se va construi. Acesta a fost mesajul lansat vineri, într-o conferință de presă, de primarului Brașovului, George Scripcaru și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De altfel, cei doi au anunțat că în ultimele luni (după alegerile locale din 9 iunie) au avut mai multe discuții pe tema acestui proiect, iar în acest moment pregătirile pentru începerea proiectării și construcției noii unități sanitare sunt într-un stadiu avansat. Dacă nu vor apărea probleme, anul viitor va putea începe etapa de implementare a proiectului.

Mai exact, ministrul Sănătății a precizat că Guvernul României a împrumutat de la Banca Europeană de Investiții suma de 2,5 milioane de euro pentru construcția de spitale, iar din acest credit urmează să fie finanțată și investiția de la Brașov.

Inițial, construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie era inclusă în lista proiectelor finanțate prin PNRR. După ce ministerul a identificat o serie de neconcordanțe care ar fi făcut imposibilă finalizarea construirii spitalului până în 2026, termenul limită din PNRR, proiectul a fost scos de pe această listă.

„Există toate motivele ca acest proiect început prin PNRR (Spitalul de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov, care, inițial a fost pe lista proiectelor ce ar fi urmat să beneficieze de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – n.red ) să continue din această finanțare. Guvernul a precizat într-o hotărâre această posibilitate de finanțare din surse multiple a spitalelor, ceea ce deblochează și alte proiecte, pentru că nu poți dintr-o singură sursă să finanțezi toate spitalele care se construiesc în momentul de față în România. Așa că și Brașovul va fi unul dintre beneficiari. Împrumutul este realizat. În momentul de față există acordul de oportunitate pentru o serie întreagă de spitale, inclusiv pentru al dumneavoastră, care deja îl primise în PNRR. Probabil că la sfârșitul acestui an sau în luna ianuarie a anului viitor vor putea fi semnate primele contracte cu beneficiarii pentru finanțare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

La rândul său, primarul Brașovului a anunțat că pentru proiectarea și construirea noului spital va fi încheiată în scurt timp licitația.

„Cred că o să reușim să adjudecăm licitația în următoarea lună de zile. După aceea o să semnăm contractul de finanțare, așa cum a spus și domnul ministru, spre sfârșitul anului. Ar fi foarte bine, dacă nu cel mai târziu la începutul anului viitor. M-aș bucura să fie dumnealui încă ministru să-l semnăm, pentru că știe toate aceste detalii. Una peste alta, cred că suntem într-o situație bună și mă bucur că am putut să rezolvăm în trei luni de zile printr-un dialog direct”, a declarat primarul Brașovului.

Investiția se ridică la 438.624.196 lei

Conform primarului Brașovului, valoarea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor se ridică la 438.624.196 lei.

Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului.

Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.

Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E, în cazul corpului A, care adăpostește sectorul de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, recuperare respiratorie și îngrijiri paliative (etajele 1 și 2), respectiv pneumologie (etajele 3 și 4).

Corpul B are regim de înălțime S+P+2+etaj tehnic și cuprinde, la etajele superioare (1 și 2), secțiile de boli infecțioase digestive, boli infecțioase copii și un etaj 3 parțial, cu spații tehnice.

Corpurile A și B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic și tratament, birouri administrative.

Corpurile C și D, cu regim de înălțime S+P+1+etaj tehnic parțial, adăpostesc compartimentul ATI și blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare și un etaj tehnic parțial. La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice și de învățământ.

Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.

Proiectul include și amenajarea a 276 locuri de parcare (79 la nivelul parcajului subteran și 197 la sol) și a 12.313,5 m.p. de zone verzi.

Proiectul Spitalului Regional depinde de discuțiile cu comisarul european, Roxana Mînzatu

În ceea ce privește proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență Brașov, declarațiile primarului Brașovului și ale ministrului Sănătății nu au fost încurajatoare.

Ministrul Sănătății a amintit că după anul 2020, fostul primar al Brașovului a mers la Ministerul Sănătății cu proiectul unui spital cu o capacitate de aproximativ 1.000 de locuri.

„Eu sprijin orice investiție, dar când se prezintă un proiect de 500 de milioane de euro fără TVA… Sunt spitale regionale. Nu putem să facem peste tot câte un spital regional. Brașovul trebuie să aibă spitale noi, dar să fie dimensionate conform nevoii serviciilor de sănătate și resursei umane calificate disponibile. Mie mi se par multe 1.000 de paturi, având în vedere că spitalele regionale de urgență care se construiesc acum au 850 de paturi. Un spital nou, județean este necesar la Brașov”, a menționat Rafila.

Pe de altă parte, primarul Brașovului a amintit că înainte de anul 2020 exista un proiect al „Regionalului” cu o capacitate de aproximativ 850 de paturi, însă acesta a fost considerat prea mic de administrația Coliban. Totodată, el a precizat că pentru va discuta despre proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență cu Roxana Mînzatu (eurodeputat PSD), după ce aceasta va prelua mandatul de comisar european, pentru a se găsi soluții de finanțare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.