Trafic dat peste cap, în Brașov. În loc să ajute, noile semafoare propuse de Coliban mai mult încurcă

Semafoarele instalate de Primăria Brașov cu scopul de a crește siguranța rutieră generează, paradoxal, o serie de probleme majore care pun în pericol atât pietonii, cât și șoferii.

Bulevardul 13 Decembrie, una dintre cele mai aglomerate artere din oraș, a devenit un adevărat câmp de luptă pentru cei care vor să traverseze strada. Timpul alocat traversării, de doar 20 de secunde, este insuficient chiar și pentru tineri, iar vârstnicii sunt nevoiți să alerge pentru a ajunge pe celălalt trotuar înainte ca semaforul să devină roșu.

O altă problemă este lipsa butoanelor de apelare a semaforului în mijlocul bulevardului. Pietonii care ajung în scuarul central se trezesc blocați și sunt nevoiți să aștepte să fie „salvați” de cei de pe trotuare, care pot apăsa butonul. Mai mult, lipsa cronometrelor care să indice cât timp mai au pietonii și șoferii la dispoziție duce la situații în care pietonii traversează printre mașinile rămase blocate pe trecere.

Confuzia generală a dus la creșterea semnificativă a numărului de incidente în trafic. Șoferii care nu observă că semafoarele au devenit funcționale îi claxonează pe pietoni ca să traverseze, iar cei care le-au văzut îi claxonează pe oamenii care se deplasează pedestru pentru a-i atenționa că este roșu, atunci când nu își scot capul pe geam pentru a-i înjura. Zgomotul produs este atât puternic încât locuitorii din zonă sunt exasperați și spun că, deși semafoarele sunt necesare din cauză că șoferii nu le acordă prioritate, vor solicita intervenția Poliției Rutiere pentru a gestiona situația.

Pietonii de pe strada Lungă, ceva mai norocoși

Dacă pe 13 Decembrie e nevoie de ok condiție fizică bună pentru a traversa strada, pe strada Lungă, unde este instalat un alt lot de semafoare, situația este mai bună. Timpul de traversare este același, aproximativ 20 de secunde, însă avantajul este că strada este mai îngustă.

Pe de altă parte, cel puțin miercuri, în jurul orei 15.00, se circula normal.

Un mic “detaliu” ignorat

În ultimii ani, brașovenii s-au obișnuit cu “piuitorile” la trecerile de pietoni. Cu sisteme de semnalizare sonoră sunt dotate și noile semafoare, însă, în momentul în care acestea au fost puse în funcțiune, cei care au realizat operațiunea au lăsat sunetul la minim. În aceste condiții, pietonii au tendința să treacă strada, fără a observa culoarea semaforului. Pe de altă parte, chiar dacă sunt instalate, butoanele pentru pietoni nu par a fi funcționale, pentru că semafoarele par a funcționa cu temporizator.

Mai sunt semafoare de pornit

Prin acest proiect vor fi puse în funcțiune și alte semafoare, inclusiv la Gara CFR, la intersecția Hărmanului – Vlahuță sau la Gemenii. Acestea au fost instalate, însă nu au fost puse în funcțiune. Cel mai probabil, reprezentanții Primăriei Brașov așteaptă să vadă ce se întâmplă cu celelalte semafoare, pentru a optimiza sistemul.

De altfel, reprezentanții Municipalității au anunțat că deocamdată nu vor mai porni și alte semafoare, până când nu le vor sincroniza pe cele care funcționează acum.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.