
Autostrada Brașov – Bacău nu a trecut de etapa stabilirii traseului. În anul 2022, locuitorii mai multor sate din județele Brașov și Covasna cereau devierea traseului, iar acum, problemele sunt în zona Sânpetru. Discuțiile legate de noul traseu al autostrăzi s-au desfășurat joi la Consiliul Județean Brașov, iar la întâlnire au participat reprezentanți ai administrației județene, ai prefecturii, dar și ai Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere (CNIR), companie de stat care implementează proiectul.
„Întrunirea a fost convocată în condiţiile în care varianta de traseu propusă în cursul anului trecut trebuie acum să fie reconfigurată, pentru a face loc unui obiectiv investiţional de importanţă strategică care urmează să se realizeze în zona Sânpetru”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Județean Brașov.
Conform reprezentanților Consiliului Județean Brașov, CNIR au propus două posibile variante alternative pe care le-au adus în atenţia edililor din cele trei comune afectate (Hărman, Sânpetru, Hărman), având în vedere că revizuirea traseului va trebui să respecte condiţionările generate de existenţa în zonă a unor arii naturale protejate, zone rezidenţiale, investiţii în desfăşurare, planuri urbanistice zonale şi autorizaţii de construire în vigoare. Odată cu modificarea traseului, CNIR urmează să analizeze conexiunile cu reţeaua locală şi naţională de infrastructură (DN 10, DN 11, DN 1A şi Valea Doftanei), ţinând cont de toate dezvoltările actuale şi viitoare din zonă.
Discuțiile privind noul traseu al autostrăzii vor continua cu reprezentanții primăriilor localităților pe teritoriul cărora va trece autostrada. DE altfel, directorul de investiţii al CNIR SA, Grigore Chiş, a dat asigurări că discuţiile şi analizele vor fi transparente, vor ţine cont de situaţia de la faţa locului şi de opiniile exprimate de cetăţeni şi de toţi factorii implicaţi.
Fii primul care comentează