
Aflat de mulți ani într-o stare deplorabilă și „pasat” între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutieră (CNAIR), podul de pe Drumul CET-ului (de pe strada Timișul Sec, care trece peste pârâul Timișul Sec) a intrat în atenția autorităților locale. Mai exact, reprezentanții municipalității brașovene au anunțat că primarul Brașovului, George Scripcaru, a convocat Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) pentru a stabili etapele necesare punerii în siguranță a podului, după ce acesta a fost preluat de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și aflat într-o stare avansată de degradare.
Conform expertizei prezentate astăzi în cadrul CLSU, podul se încadrează în „CLASA V” – stare critică. Podul nu asigură condițiile minime de siguranță a circulației, fiind necesare lucrări de înlocuire sau consolidare a structurii de rezistență afectate. Este de asemenea necesară păstrarea restricțiilor de tonaj şi viteză.
Care e starea podului?
Principalele deficiențe constatate la acest pod sunt: nivelul de siguranță la traversarea pasajului, nu este adecvat; nu este asigurată stabilitatea suprastructurii; o fâşie cu goluri s-a rupt şi s-a prăbuşit în albie, iar celelalte prezintă degradări severe, cu infiltrații puternice la intrados, eflorescențe, stalactite şi eroziune a secţiunii de beton; grinzile de 21.00 m de pe ultimele două deschideri prezintă urme de infiltrații şi acoperire insuficientă cu beton; consolele de trotuar sunt sever degradate, iar grinzile de parapet prezintă crăpături; parapetele pietonale sunt fixate necorespunzător şi lipsesc pe anumite zone; calea pe pod este foarte degradată, cu gropi adânci, crăpături în asfalt şi placa de beton vizibilă, fără hidroizolaţie sau protecţie a acesteia; dispozitivele rosturilor de dilatație nu sunt etanşe; banchetele pilelor sunt sever degradate, cu urme de infiltrații puternice, armaturi vizibile ruginite, prezintă eflorescențe.


Având în vedere această situație, primarul Brașovului a cerut aprobarea CLSU pentru realizarea proiectării și lucrărilor de refacere a podului în regim de urgență, inclusiv alocarea fondurilor necesare.
Până la realizarea acestor lucrări vor fi implementate o serie de măsuri pentru punerea în siguranță a acestui pod. Astfel, până la finalizarea documentațiilor tehnice, se va asigura în continuare presemnalizarea/semnalizarea drumului afectat, în vederea evitării producerii de accidente. Se păstrează restricțiile de tonaj, maxim 3,5 tone, și de viteză, maxim 30 de km/h.

Pentru a se asigura respectarea restricțiilor de tonaj, primăria va instala, în perioada următoare, limitatoare care vor permite trecerea doar a autovehiculelor care respectă restricția de tonaj.
CLSU a aprobat alocarea de urgență a fondurilor necesare pentru repunerea în circulație a podului, ținând cont de importanța lui şi impactul major avut asupra populației.
De asemenea, CLSU a aprobat demararea de urgență a procedurilor pentru întocmirea documentațiilor tehnice faza DALI şi efectuarea de lucrări pentru punerea în siguranță a zonei afectate, conform soluției rezultate din documentația tehnică.
500.000 de lei pentru documentații
În bugetul municipiului Brașov pe anul 2025 este prevăzută suma de 500.000 de lei pentru „Documentații pod str. Timișul Sec”. În schimb, pentru lucrări nu a fost inclusă în buget o linie bugetară, chiar dacă podul a fost preluat de la CNAIR cu mult timp înainte de aprobarea bugetului local. Singura sursă din care vor putea fi finanțate lucrările este poziția „Lucrări în regim de urgență la infrastructura stradală a Municipiului Brașov”, care beneficiază de o alocare de 500.000 de lei. Totuși, din această sumă, ar trebui plătite lucrările urgente la toate străzile cu probleme din oraș, inclusiv cele la porțiunea Drumului Poienii afectată recent de o alunecare de teren.
Fii primul care comentează