Adăposturile civile din România, insuficiente și neconforme: doar 3,21% din populație ar putea fi protejată în cazul unui conflict militar. Județul Brașov este cu puțin peste media națională

Un audit realizat de Curtea de Conturi arată că puțin peste 600.000 de persoane ar putea fi adăpostite în zone speciale de protecție civilă în caz de război, ceea ce reprezintă doar 3,21% din populația României. Mai mult, adăposturile existente sunt în mare parte insalubre și rămase la nivelul anilor 1970, iar numărul total al acestora nu este cunoscut cu exactitate.

Lipsa unui inventar și a unei strategii clare

Conform auditului realizat în perioada 2021-2023, autoritățile nu au efectuat în ultimii ani un inventar al locurilor în care civilii pot fi adăpostiți în caz de conflict armat. Curtea de Conturi atrage atenția asupra reglementărilor insuficiente și a lipsei unei autorități centrale care să coordoneze pregătirea acestor adăposturi.

“Adăpostirea, ca parte componentă a protecţiei civile în România, este insuficient reglementată, iar legislaţia existentă trebuie adaptată contextului actual”, menţionează auditorii. „Nu a fost definit riscul de conflict armat, asociat cu adăpostirea populaţiei şi nu a fost stabilită o autoritate cu rol principal pentru activitatea de pregătire a adăpostirii populaţiei în astfel de situaţii excepţionale. În prezent, nu se cunoaşte numărul total al adăposturilor de protecţie civilă şi al adăposturilor simple care se pot amenaja în astfel de situaţii, întrucât cele mai multe autorităţi publice locale nu au inventariat spaţiile de adăpostire”, se precizează în raportul făcut public joi.

Adăposturi învechite și transformate în depozite

Concluziile auditului indică faptul că adăposturile existente fie sunt nefuncționale, fie au fost transformate în alte tipuri de spații, necorespunzătoare pentru protecția civilă.

“Întrucât nu au existat situaţii de conflict armat pe teritoriul României, adăposturile nu au fost utilizate în scopul pentru care au fost construite. În prezent, multe dintre acestea sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite, în timp ce altele au suferit modificări, astfel încât spaţiile respective nu mai corespund normativelor de adăpostire”, se arată în raport.

Dintr-un total de 5.072 de adăposturi de protecție civilă, publice și private, 50,14% (2.543) sunt neoperaționale. Mai mult, 73% dintre acestea au fost construite înainte de 1990.

Dacă sunt luate în considerare și alte spații precum stațiile de metrou, parcările subterane și galeriile tehnice, capacitatea totală de adăpostire a populației ajunge la 5,19% (989.507 persoane), raportat la populația rezidentă de 19 milioane de locuitori.

Recomandările Curții de Conturi

În contextul acestor deficiențe, Curtea de Conturi recomandă o revizuire urgentă a sistemului național de protecție civilă, atrăgând atenția că „actuala organizare a Sistemului naţional de adăpostire din România nu asigură o protecţie suficientă a populaţiei în situaţia unui conflict”.

Totodată, se impune „organizarea şi actualizarea evidenţei adăposturilor de protecţie civilă şi a adăposturilor simple, precum şi o analiză a fondului de adăpostire existent şi stabilirea criteriilor de selectare a adăposturilor care urmează să fie reabilitate”, subliniază raportul.

IGSU: Amenzile nu sunt suficiente pentru a asigura respectarea normelor

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este instituția responsabilă de verificarea fondului de adăpostire, precum și a construcției de noi adăposturi.

“Potrivit raportului de audit, reprezentanţii ISU au remarcat, cu prilejul controalelor desfăşurate, că aplicarea amenzilor pentru deficienţele constatate nu constituie un instrument coercitiv destul de puternic pentru ca dezvoltatorii imobiliari care au în sarcină construcţia de noi adăposturi să respecte în totalitate legislaţia şi să solicite la recepţia finală a lucrării şi autorizarea pentru construcţia adăpostului de protecţie civilă, aşa cum a fost prevăzut în documentaţia tehnică şi în avizul acordat iniţial”, se arată în concluziile auditului.

Doar 12 localități din județul Brașov au adăposturi civile

În raportul Curții de Conturi a României se menționează că în județul nostru există adăposturi civile în 12 din 58 de localități, respectiv Brașov, Codlea, Făgăraș, Săcele, Ghimbav, Predeal, Râșnov, Victoria, Zărnești, Bran, Fundata, Feldioara. În municipiul Brașov sunt înregistrate 151 de adăposturi cu o capacitate totală de 15.768 de persoane (6,64% din populația municipiului, estimată la 237.589 de persoane).

În județul Brașov sunt 217 adăposturi, cu o capacitate totală de 21.208 de persoane (3,88% din populația județului, estimată la 546.615 de persoane).

Anul trecut, în luna august, reprezentanții ISU Brașov au spus că spații sunt suficiente în caz de război, pentru că mare parte din populație va fi evacuată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.