
Curtea de Conturi a României a publicat raportul de audit situațiilor financiare consolidate ale Primăriei Brașov, la finalul anului 2023. Lista de neconformități este lungă, auditorii descoperind noi plăți nelegale către FC Brașov, probleme în achiziționarea Platformei CET, dar și multe alte nereguli în cheltuirea banului public.
Astfel, în raportul Curții de Conturi se arată că municipalitatea brașoveană a făcut plăți fără bază legală în cuantum de 2,99 milioane de lei către FC Brașov. Este pentru al treilea an consecutiv în care Curtea constată plăți nelegale către FC Brașov, după ce în anul 2021 plățile ilegale s-au ridicat la suma de 3,50 de lei, iar cele din anul 2022 la suma de 2,45 milioane de lei.
În ceea ce privește achiziționarea Platformei CET Brașov, în raport se arată:
„Municipiul Brașov a efectuat în baza antecontractului un număr de 4 plăți, ultima plată fiind efectuată în data de 10 mai 2023, dată la care conform antecontractului bunurile devin proprietatea municipiului Brașov. În fapt, la data efectuării plăților, în mod eronat, evidențierea în contabilitate a bunurilor achiziționate s-a efectuat ca și o intrare de active fixe în curs de execuție prin contul 231 «Active fixe corporale în curs de execuție» la valoarea globală de 79.927.891 lei, deși achiziția viza bunuri care nu necesitau montaj și potrivit reglementărilor contabile se impunea a fi evaluate în mod individual (care ar fi trebuit identificată prin raportul de evaluare) și evidențiate în contabilitate în conturile contabile. Neconformitatea constatată s-a produs în contextul în care managementul entității nu a dispus evaluarea bunurilor care erau în proprietatea municipiului Brașov după momentul efectuării ultimei plăți, corespunzătoare naturii acestora. Consecințele observațiilor de audit sunt: denaturarea în structură a capitalurilor proprii raportate în bilanțul contabil în sensul subevaluării fondului bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al unității administrativ-teritoriale și a supraevaluării rezultatului patrimonial, subevaluarea cheltuielilor raportate în contul de rezultat patrimonial în condițiile în care numai o estimare a valorii terenului în suprafață de 502.683 mp la un preț minim de 10 euro/mp (preț mediu valabil pentru terenurile din zonă, potrivit informațiilor de vânzări imobile), la un curs de 4,94 lei/euro, conduce la o valoare de 24.832.540 lei, precum și denaturarea informațiilor prezentate în Situația modificărilor în structura activelor/capitalurilor”.
Raportul complet al Curții de Conturi a României poate fi consultat mai jos:
1 Trackback / Pingback