Primăria Brașov nu a rezolvat problemele cu FC Brașov. A primit o nouă „notă de plată” de la Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a României a publicat raportul de audit pentru anul financiar 2022, iar în acest document, un loc important în ocupă finanțarea clubului FC Brașov, pentru care au fost descoperite noi plăți fără bază legală. Este al doilea an consecutiv în care auditorii constată probleme în această speță, după ce în urma analizei execuției bugetare din anul 2021, în care a fost estimat un prejudiciu în valoare de 3,5 milioane de lei.

În raportul de audit pe anul 2022, Curtea a constatat:

Aprobarea finanțării din bugetul local a activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște la nivelul sumei de 4.000.000 lei și efectuarea de plăți în sumă de 2.450.226 lei (eșantion selectat), în condițiile nerespectării dispozițiilor legale care prevedea cu titlu imperativ
că finanțarea se putea realiza:

  • pentru un program sportiv de utilitate publică aprobat de autoritatea publică deliberativă;
  • în baza unei proceduri aprobate prin hotărâre a autorităților deliberative în conformitate cu
    dispozițiile art. 67^1 alin. (3) din Legea nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare;
  • cu respectarea principiilor care stau la baza atribuirii contractelor de finanțare, conform
    legislației incidente, libera concurență, eficacitatea utilizării fondurilor publice, transparența;
  • prin încheierea unui contract de finanțare, al cărui model este stabilit prin legislația incidentă,
    în care trebuie să se regăsească parametrii sportivi de realizat”
    .

În același document se menționează că aspectele amintite „au fost reținute și cu ocazia misiunii de audit financiar asupra situațiilor financiare întocmite la data de 31 decembrie 2021, și fac obiectul unui act administrativ emis de Camera de Conturi Brașov care a fost atacat în instanța civilă de către entitatea auditată și care s-a pronunțat în sensul respingerii acțiunii formulate de municipiul Brașov”.

De asemenea, auditorii au apreciat că neconformitatea s-a produs „în contextul în care managementul entității nu a asigurat cadrul de asigurare a finanțării structurii sportive conform dispozițiilor legale”.

În raportul Curții de Conturi se mai arată că Primăria Brașov era obligată ca până la data de 29 martie 2024 să stabilească întinderea prejudiciului produs bugetului local pe anul 2022, prin efectuarea de cheltuieli pentru finanțarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov-Steagul Renaște cu nerespectarea dispozițiilor legale. Odată stabilit, prejudiciul trebuie evidențiat în contabilitate și recuperat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.