Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, trimişi în judecată în Dosarul “Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”, pentru infracţiuni contra umanităţii

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, alături de Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, a anunțat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Procurorul de caz din cadrul Secției de parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Iliescu Ion, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, Roman Petre, la data faptelor prim-ministru al Guvernului provizoriu al României, Voiculescu Gelu-Voican, la data faptelor viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României, Măgureanu Virgil, la data faptelor director al Serviciului Român de Informații, Sârbu Adrian, la data faptelor consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu, toți sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității.”, de arată într-o comunicare a instituției.

Anchetatorii susțin că, în iunie 1990, cei mai înalți decidenți ai statului român de la acea vreme, printre care Ion Iliescu (președinte), Petre Roman (premier) și Gelu Voican-Voiculescu (vice-priministru), au orchestrat și pus în aplicare un plan de represiune împotriva populației civile din București.

„Au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, se arată în rechizitoriul Parchetului ICCJ.

Atac asupra manifestanților din Piața Universității

În aprilie 1990, în Piața Universității a început o manifestație de protest împotriva regimului nou instalat după Revoluția din 1989. Protestatarii cereau ruperea de trecutul comunist și democratizarea reală a țării.

Potrivit anchetatorilor, conducerea statului ar fi răspuns printr-un „atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta o oarecare formă de opoziție”.

„Începând cu data de 13 iunie 1990, inculpații au pus în practică acțiunea represivă împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării”, precizează Parchetul ICCJ.

Reprimarea și consecințele violente ale Mineriadei

Rechizitoriul menționează că represiunea din 13-15 iunie 1990 a avut un caracter generalizat și sistematic.

„S-a făcut uz de armă cu muniție de război de către forțele de ordine, în aceste împrejurări fiind împușcate mortal 4 persoane. Represiunea autorităților a continuat, în zilele de 14 și 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care deveniseră o adevărată forță de ordine, paralelă cu cele recunoscute și organizate potrivit legii”, se arată în documentele procurorilor.

Anchetatorii susțin că, pe lângă victimele directe, minerii și forțele de ordine au devastat sedii de partide politice din opoziție, locuințele liderilor opoziției și redacțiile unor publicații independente. De asemenea, „persoanele ridicate din Piața Universității au fost duse cu forța în Unitatea Militară 0575 Măgurele și în incinta Școlii Militare Superioare de Ofițeri de la Băneasa, fiind private de libertate într-un mod nelegal”.

Condițiile de detenție au fost descrise ca fiind inumane:

„Cazarea civililor aduși de pe străzile Bucureștiului s-a realizat în condiții total improprii, în garaje, atât bărbați cât și femei, minori și bătrâni. În permanență, aceste persoane s-au aflat sub pază militară. Pe durata acestei perioade, persoanelor vătămate nu li s-a permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, nu au primit asistență medicală adecvată și au fost supuse la tratamente înjositoare și degradante, inclusiv prin simularea unor execuții colective sau prin gazarea colectivă”.

Dosarul Mineriadei a fost trimis spre soluționare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Facem precizarea că starea de fapt reținută și încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară”, precizează Parchetul ICCJ.

Dosarul Mineriadei este unul dintre cele mai importante și controversate cazuri din istoria recentă a României, fiind considerat un moment-cheie în tranziția postcomunistă a țării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.