Cetățuia de pe Dealul Straja din Brașov stă închisă din anul 2015. Înalta Curte de Casație și Justiție nu se grăbește să judece cauza

Unul dintre monumentele reprezentative ale Brașovului, Cetățuia de pe Dealul Straja este în al 5-lea an în care are ușile închise. Pe lângă faptul că nu mai poate fi vizitată, Cetățuia nici nu este întreținută, astfel că se degradează pe zi ce trece. Această situație va mai dura o perioadă, pentru că monumentul este în litigiu, dosarul fiind la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), unde nu a început încă judecarea pe fond a cauzei, chiar dacă dosarul a fost depus încă din anul 2017.

În acest moment, dosarul este în stadiul în care  judecătorii trebuie să ia o decizie privind secția competentă să instrumenteze cauza, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. 

„După ce se va clarifica acest aspect, ni se va comunica și termenul de judecată pentru acest dosar”, a explicat reprezentantul Primăriei Brașov.

Reamintim că după mai mulți ani de procese în instanțele brașovene, judecătorii au dispus ca Cetăţuia să treacă din proprietatea SC Aro Palace SA în cea a statului român. În baza unei decizii cu titlu executoriu a Curţii   de Apel Braşov emisă în anul 2017, Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, a intabulat provizoriu Cetăţuia, ceea ce înseamnă că are drepturi depline asupra imobilului. Tot în anul 2017, SC Aro Palace SA Brașov (devenit proprietar al Cetățuii după anul 1990), a contestat deciziile instanțelor brașovene la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pe de altă parte, după ce  Ministerul Finanțelor Publice a intrat în proprietatea Cetățuii, Primăria Brașov a început apoi demersurile pentru a prelua în administrare monumentul, însă procedura a fost blocată.

 

1 Comentariu

  1. Până una-alta, penalul Scripcaru a vândut…tot dealul unor șmecheri. Vezi și HCL nr. 999/19.11.2007 cu vânzarea întregii păduri cu serpentine de lângă grădina spitalului de pe Eminescu.

1 Trackback / Pingback

  1. Cetățuia de pe Dealul Straja din Brașov stă închisă din anul 2015. Înalta Curte de Casație și Justiție nu se grăbește să judece cauza - NewsTimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.