Procurorul general cere redeschiderea urmăririi penale în cazul lui Petre Roman. Fostul deputatul de Brașov a luat foc: „E o poveste cusută cu ață albă“

Procurorul general cere instanței redeschiderea urmăririi penale în cazul lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș, cu privire la infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției. Mai exact, procurorul general Bogdan Licu a infirmat soluțiile de clasare dispuse de procurorii militari, scrie HotNews.ro.



 

Parchetul Generală anunță că în urma examinării din oficiu a soluțiilor de clasare dispuse de Secția Parchetelor Militare, constatându-se că procurorii militari nu au respectat anumite dispoziții, astfel că nu s-au efectuat actele de urmărire penală care să stabilească corect situația de fapt în dosarul Revoluției, procurorul general interimar a decis:
  • infirmarea, ca netemeinice, a soluțiilor de clasare dispuse față de Petre Roman – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și prim-ministru al Guvernului României şi Teodor Brateș -fost redactor-șef la Televiziunea Română, cu privire la infracțiunile contra umanității (…) și redeschiderea urmăririi penale în cauză.
  • infirmarea, ca nelegală și netemeinică, a soluției de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de: omor (…), omor calificat (…), genocid (…), infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, (…) utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă şi redeschiderea urmăririi penale în cauză;
  • infirmarea, ca nelegală și netemeinică, a soluţiei de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii (…) şi redeschiderea urmăririi penale în cauză;

Ministerul Public precizează că redeschiderea urmăririi penale trebuie confirmată de judecătorul de cameră preliminară.



„Faţă de faptul că în cauză s-a început urmărirea penală faţă de Roman Petre, care, la data evenimentelor, avea calitatea de membru al Guvernului (prim-ministru) urmează ca, în temeiul dispoziţiilor art.40 alin.(1) Cod procedură penală, dosarul să fie trimis de îndată judecătorului de cameră preliminară al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă căreia i-ar ni competenţa să judece cauza în primă instanţă“, menționează Parchetul General.

În replică, fostul premier Petre Roman susține că demersul procurorilor de a cere redeschiderea urmăririi penale împotriva sa în dosarul Revoluției este „o absurditate”, „o poveste cusută cu ață albă“.

 
„Sigur că ar fi multe de spus, dar cea mai evidentă absurditate care mă revoltă este că ei (procurorii, n.r.) zic că la data comiterii infracțiunii Petre Roman era prim-ministru și e complet fals. Eu am devenit prim-ministru în 27 (decembrie 1989, n.r) și între 22 și 25 eram nimeni, ca să zic așa. E cusută cu ață albă rău de tot povestea asta”, a declarat Petre Roman, pentru Mediafax.

El se declară convins că instanța de cameră preliminară nu va admite cererea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale în ceea ce îl privește.

„Singura mea întrebare este ce s-a întâmplat de au ieșit cu chestia asta acum, e foarte ciudat. (…) Pe lângă faptul că conține un fals, ea (cererea procurorilor, n.r.) este și total nemotivată și nejustificată”, a declarat Petre Roman.
 


 
Pe 13 iunie 2017, Petre Roman a fost trimis alături de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții în judecată, pentru infracțiuni contra umanității, într-un dosar care vizează acțiunile din 1989.
 
Roman a fost premier al României între 1989 – 1991, iar ultima sa funcție politică a fost cea de deputat PNL de Brașov. În 2012, el a fost ales pe colegiul nr. 8, din Brașov, principalul său contracandidat fiind Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor din partea PDL. Mandatul i s-a terminat însă înainte de vreme, după ce ANI a sesizat că este incompatibil, din cauza că deținea, în același timp, și titlul de Persoană Fizică Autorizată. Roman a atacat atunci decizia ANI, arătând că PFA-ul său a fost suspendat, la scurt timp după momentul în care a devenit deputat de Brașov. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.