Schimbări majore așteptate la Curtea Constituțională: Cine sunt favoriții pentru noile mandate?

Trei posturi de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) se vor elibera în această vară, odată cu încheierea mandatelor lui Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. În partidele de guvernare au început deja negocierile pentru noile nominalizări, iar potrivit G4Media, printre numele vehiculate se numără Robert Cazanciuc (PSD) și Emil Boc (PNL).

Cum se fac numirile?

Conform legislației, un judecător este numit de președintele României, iar doi sunt desemnați de Parlament. Potrivit algoritmului politic, propunerile parlamentare vor veni din partea PSD și UDMR.

Robert Cazanciuc, actual vicepreședinte al Senatului și fost ministru al Justiției, este favorit pentru a ocupa locul din partea PSD. Alte nume din zona social-democrată care ar putea fi luate în calcul sunt Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, și Florin Iordache, fostul deputat care a ocupat pentru scurt timp în 2017 funcția de ministru al Justiției, fiind cunoscut pentru promovarea OUG 13.

În PNL, primarul Clujului, Emil Boc, este considerat candidatul favorit pentru nominalizarea făcută de Administrația Prezidențială. Cu o experiență bogată în drept constituțional și în politică, Boc ar avea sprijinul lui Ilie Bolojan, actual președinte interimar.

Lupta pentru șefia CCR. Care este miza?

În paralel cu aceste numiri, o altă miză importantă este președinția CCR, post care se va vacanta în iulie odată cu încheierea mandatului lui Marian Enache. Printre cei care ar dori să ocupe această funcție se numără Bogdan Licu, actual judecător CCR și fost procuror general adjunct, dar și alți magistrați de top.

Echilibrul între magistrați și politicieni, o miză esențială

Specialiștii atrag atenția că noile numiri vor influența echilibrul dintre magistrați și non-magistrați în interiorul Curții. Dacă majoritatea va fi deținută de juriști de carieră, deciziile CCR ar putea avea un impact mai mare asupra scenei politice. Pe măsură ce negocierile continuă, viitoarele numiri la CCR vor remodela structura uneia dintre cele mai influente instituții ale statului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.