
Consiliul Local Brașov s-a întrunit ieri într-o ședință de îndată, pentru a aproba două transferi de terenuri, unul privind trecerea unei suprafețe din proprietatea Consiliului Județean Brașov în cea a Municipiului Brașov (pentru extinderea Centrului de paliație Hospice), iar celălalt privind transferul Spitalului Astra din proprietatea Municipiului Brașov în cea a Județului Brașov. Pentru transferul Spitalului Astra era nevoie de două treimi din voturi (18 voturi „pentru”), însă numărul nu a fost atins (au fost doar 17 voturi „pentru”), pentru că aleșii locali USR + FDGR (10 aleși) s-au abținut.
Motive bine întemeiate nu au fost prezentate în ședința de plen, prin gestul lor, aleșii locală USR dând mai degrabă impresia că vor să arate „cine sunt ei”. De altfel, un indiciu în acest sens a fost servit chiar de unul dintre consilierii locali USR care, la începutul ședinței, s-a arătat deranjat de faptul la masă, lângă primarul Brașovului, George Scripcaru, era prezent și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea. Prezența la masă a lui Veștea l-a făcut pe alesul USR să își amintească de faptul că, într-o ședință de plen a Consiliului Județean Brașov, doi parlamentari USR nu au fost lăsați să vorbească.
De asemenea, consilierii locali ai USR au spus în timpul ședinței că nu se justifică urgența aprobării proiectului de hotărâre într-o ședință de îndată, că administrația județeană brașoveană nu a prezentat sursa de finanțare europeană pentru reabilitarea Spitalului Astra (Consiliul Județean Brașov a solicitat transferul terenului pentru a putea depune o cerere de finanțare pentru reabilitarea lui) sau că proiectul cu finanțare europeană poate fi implementat și dacă administrația județeană nu este proprietar.
„Nu avem toate elementele. Nu am văzut întreaga documentație, motiv pentru care votul nostru va fi e abținere”, a declarat consilierul local Alexandru Gheorghe (USR)”.
Adrian Veștea: „Nici în urmă cu doi ani și jumătate nu a fost o urgență”
De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Brașov a amintit că a solicitat transferul Spitalului Astra și în urmă cu doi ani și jumătate, în anul 2022, însă fosta conducere a Primăriei Brașov nu a fost de acord.
„La momentul respectiv am dorit să renovăm clădirea prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – n.red.), dar Primăria nu a fost de acord. Nici atunci, acest proiect nu a fost o urgență. Coliban (Allen Coliban, n.r.) și Miron (Adriana Miron – n.red.) au spus că vor reabilita clădirea. Nu au făcut nici acest lucru. Acum, avem posibilitatea să accesăm bani europeni pentru reabilitarea clădirii, dar, în cazul în care nu avem dreptul de proprietate asupra imobilului suntem neeligibili din start”, a declarat Adrian Veștea.
Pe de altă parte, anticipând votul final, George Scripcaru a declarat că „cine votează «pentru» este pentru sănătatea brașoveană, cine nu, este împotrivă”.
Tema „tunului imobiliar”, lansată pe rețelele de socializare
În timpul ședinței de plen, consilierii locali ai USR nu au insistat asupra temei „tunului imobiliar”. In schimb, aceasta a fost folosită, ulterior, pe rețelele de socializare, pentru a-și justifica votul de abținere privind transferul imobilului. Practic, aproape prin toate postările, USR-iștii au spus că Scripcaru și Veștea au pregătit un „tun imobiliar” și au încercat să forțeze aprobarea proiectului de hotărâre „pe repede înainte”.
Cel mai probabil, proiectul de hotărâre se va mai regăsi pe ordinea de zi a ședinței de plen a Consiliului Local Brașov și nu este exclus ca aleșii din USR să își schimbe opțiunea. De altfel, după vot, președintele Consiliului Județean Brașov le-a spus că îi așteaptă oricând la o discuție pe tema acestui proiect.
Fii primul care comentează