Bastionul Postăvarilor din Brașov va prinde viață: Primăria lansează proiectul de restaurare și transformare într-un muzeu interactiv

Unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice din Brașov, Bastionul Postăvarilor, se pregătește să revină în circuitul turistic și cultural al orașului. Primăria Brașov a lansat procedura de achiziție publică pentru restaurarea acestui bastion, parte a vechilor fortificații sudice ale cetății medievale.

Investiție estimată la peste 11 milioane de lei

Cu o finanțare europeană nerambursabilă de 11,5 milioane de lei, proiectul vizează consolidarea, conservarea și valorificarea patrimonială a bastionului, cu scopul de a-l transforma într-un muzeu interactiv și un spațiu educațional destinat în special copiilor și tinerilor brașoveni.

„Cu aproape un an și ceva în urmă, am fost aici, în această zonă în care ne aflăm acum. Am văzut atunci despre ce este vorba, starea în care se află Bastionul Postăvarilor și nu numai. Deși municipiul Brașov putea să depună cerere de finanțare pe un program Regiunea Centru, din păcate nu a făcut-o. După preluarea mandatului am analizat toate aceste situații. Știți bine că am accesat o finanțare pentru Curtea Bisericii Negre. De asemenea, al doilea obiectiv important este  Biserica Sf. Nicolae, pentru care am reușit, la fel, să accesăm această finanțare. Am translatat termene și le-am solicitat celor de la ADR Centru să înțeleagă acest lucru. Ne-au ajutat, ne-au sprijinit și le-am promis că vom depune documentațiile necesare, să câștigăm timpul pierdut. Un al treilea obiectiv era acesta, la care ne aflăm astăzi. Am reușit să recuperăm timpul pierdut, iar astăzi am demarat procedura de achiziție pentru proiectul de restaurare, în valoare de 4,2 milioane de lei. Această sumă face parte dintr-un total de finanțare de 12 milioane de lei. Restul sunt lucrările de amenajare a viitorului muzeului, dotările, la care se adaugă întreaga documentație realizată și rezervele de implementare. Este al treilea proiect major, pe lângă curtea Bisericii Negre și Biserica Sfântul Nicolae, pe care îl vom introduce într-un program de restaurare și reabilitare”, a declarat primarul George Scripcaru”, a declarat primarul George Scripcaru.

Program amplu de restaurare care include Curtea Bisericii Negre și Biserica Sf. Nicolae din Șchei

Proiectul face parte dintr-un program amplu de restaurare a patrimoniului istoric local, alături de alte două obiective importante: Curtea Bisericii Negre și Biserica Sfântul Nicolae din Șchei. După o perioadă în care municipalitatea a ratat oportunități de finanțare, actuala administrație a reușit să recupereze timpul pierdut și să readucă aceste monumente în centrul politicilor de dezvoltare urbană.

Reamintim că în 2023, Primăria municipiului Brașov a analizat în două rânduri o ofertă pentru documentația aferentă acestei investiții, iar Municipalitatea estima că lucrările propriu-zise pot începe anul următor, respectiv în 2024. Detalii AICI și AICI.

Valoarea contractului de restaurare a Bastionului Postăvarilor este estimată la 4,2 milioane de lei, restul sumei urmând să fie alocată pentru amenajarea muzeului, dotări moderne, documentații și rezerve necesare implementării.

Intervențiile vor presupune consolidarea structurii, restaurarea elementelor decorative originale, modernizarea spațiilor interioare și amenajarea curții interioare. Totodată, proiectul include soluții pentru accesibilizarea spațiului și integrarea de tehnologii interactive, pentru a transforma bastionul într-un obiectiv turistic sustenabil, cu accent pe educație, mediu și identitate culturală locală.

Sunt propuse mai multe tipuri de intervenții, printre care:

Intervenții de restaurare – conservare:

  • restaurarea parametrului exterior și interior;
  • restaurarea și conservarea tencuielilor exterioare istorice;
  • revizuirea golului de acces spre promenade cu propuneri de modificare minimală ca impact asupra cotelor de acces și a mărturiilor istorice;
  • consolidarea turnului metalic în vederea redeschiderii către public și actualizarea informației muzeale;

Lucrări de amenajare:

  • sistematizarea curții interioare si a terenului din exteriorul bastionului;
  • refacerea pavimentului daca este necesar, a pantelor de scurgere din curtea interioară și etanșarea rostului între paviment și pereții turnului;
  • eliminarea vegetației invazive;
  • refacerea zonei exterioare, prin amenajarea cu gazon;
  • montarea bordurilor de piatra între spațiile verzi și aleile de acces;
  • alimentarea cu energie electrica din panouri fotovoltaice.

Execuția lucrărilor este planificată să se desfășoare pe o perioadă de 18 luni.

Valoarea estimată pentru proiectare și execuție lucrări este de 4.271.036,47 lei, la care se adaugă TVA.

Câștigă compania care vine cu cea mai bună ofertă calitate – preț

Modalitatea de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în care propunerea financiară reprezintă 85 de puncte, iar componenta tehnică – Demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați (Planul de asigurare/management al calității lucrărilor executate), alte 15 puncte. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28.07.2025.

Bastionul Postăvarilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de breasla postăvarilor și a avut rol defensiv în sistemul de fortificații al orașului. Astăzi, el se pregătește să scrie un nou capitol – ca spațiu viu de întâlnire între trecut și prezent.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.