În Piaţa Sfatului, în 19, 20 sau 21 iulie (în funcţie de condiţiile meteo) vor ateriza, la punct fix, cinci parapantişti. Ei vor promova o premieră pentru România: etapa de Cupă mondială de parapantă ce se va desfăşura la Sânpetru între 11 şi 18 august, zi în care, la Sânpetru, se va desfăşura şi un miting de acrobaţie aeriană.
Evenimentul din Piaţa Sfatului este organizat de Asociaţia Club de Zbor „Transilvania” şi Depoul de Artă Braşov, iar partener va fi Primăria Braşov. Parapantiştii vor ateriza la ora 19,30, pe o saltea de 5×5 metri, venind dinspre strada Republicii. Un astfel de salt, spun parapantiştii nu e tocmai simplu, pentru că ei vor trebui să ţină sub control curenţii de aer şi vor fi puşi în situaţia de a se „strecura” printre clădiri. Pe lângă aterizarea la punct fix, în aceeaşi zi, tot în Piaţa Sfatului, vor mai fi expoziţii, demonstraţii şi alte surprize.
- Decolarea se face de pe un munte din jurul Braşovului: Bunloc, Postăvarul, Piatra Craiului sau Sinaia, după care piloţii vor ajunge, cu ajutorul curenţilor ascendenţi, până la nori, dar nu au voie sa intre în nori. Dacă o fac, primesc penalizare.
- Startul se dă din aer la toţi piloţii în acelaşi timp. Linia de start este un cilindru imaginar cu raza de 1 km care se întinde de la pământ până la 3.000 de metri altitudine. În acest cilindru zboara toţi piloţii ca într-un roi de albine şi la ora şi secunda stabilită pornesc pe traseu spre primul punct obligatoriu. De obicei traseele au între 5 şi 20 de puncte obligatorii pe care concurenţii trebuie să le atingă. Nu contează altitudinea la care parapantiştii ating punctul, obligatoriu fiind ca ei să nu pună piciorul pe pământ de la decolare la aterizare.
- Punctele obligatorii vor fi alese în dimineaţa concursului, în funcţie de condiţiile meteorologice. Ele sunt sunt situate în Masivul Bucegi, Masivul Postăvaru, Bunloc, Masivul Piatra Mare, Sânpetru şi Prejmer.
- Lungimea traseelor este cuprinsă între 30 şi 100 km şi toate sosirile vor fi situate în zone de interes turistic.
- După aterizare, piloţii trebuie să prezinte înregistratoarele de zbor cu ajutorul cărora se va face clasamentul. În urma clasamentului, piloţii primesc puncte în clasamentul cupei mondiale de parapantă care are etape pe tot globul.
Până acum s-au înscris pentru etapa de Cupă mondială 83 de piloţi din tări precum Venezuela, Franţa, Germania, Japonia, Danemarca, Rusia, Republica Moldova, Ungaria, Polonia, Australia,Italia, Brazilia, Letonia, Anglia, Finlada, Hong Kong, Slovenia, Danemarca, Suedia, Norvegia.
Această competiţie este şi campionatul naţional al României şi etapă în Cupa României. În 2012, campionul naţional a fost un braşovean, Florin Zorilă.
Programul evenimentului
11 august – Înregistrarea piloţilor
12-17 august:
Desfăşurarea competiţiei.
În toate zilele de competiţie , în fiecare seară, piloţii şi publicul braşovean vor avea parte de multă distracţie.
18 august
- orele 10.00 – 12.00 – mitting de acrobaţie aeriană, organizat de Aeroclubul României;
- ora 12.00 – festivitatea de premiere;
- ora 13.00 – prânzul festiv de închidere.
În zilele de competitie, echipa Draco Volans din Germania va show-uri acrobatice.
Fii primul care comentează