Municipiul Brașov va monitoriza calitatea aerului și condițiile meteo cu ajutorul unor senzori instalați pe stâlpii de iluminat public. În cadrul unui proiect pilot, dezvoltat împreună cu meteoblue.com. Municipalitatea va oferi astfel pe plrtalul propriu de internet, pe de o parte, informații despre condițiile meteo, iar pe de altă parte, informații despre calitatea aerului, aceste date urmând să fie folosite și pentru căutarea unor soluții de îmbunătățire a condițiilor de mediu în oraș. Proiectul pilot este dezvoltat cu ajutorul a doi studenți brașoveni: David Eftinca, ce în prezent este înscris la o universitate din Germania, și Rareș Davidescu de la Inginerie Medicală, de la Universitatea Transilvania din Brașov.
Două mini-stații meteo, amplasate deja pe stâlpii de iluminat din oraș
Primele două mini-stații meteo programate să fie amplasate în oraș, în acest proiect-pilot au fost deja montate pe stâlpii de iluminat dun oraș – una pe bulevardul Eroilor, în zona Modarom, iar cea de a doua în Piața Sfatului. Acestea vor oferi informații generale despre starea vremii la Brașov, pe portalul brasovcity.ro, în toate secțiunile de servicii electronice pentru cetățeni și în secțiunea Starea pârtiilor (prognoza meteo în masivul Postăvarul). Vizitatorii vor avea posibilitatea de a vedea prognoze de o zi, la 3 ore sau prognoze de vizibilitate. „Cu aceste date, orașul poate fi clasificat în anumite zone, în funcție de temperatură sau umiditate. Stațiile emit, la nevoie, și alerte în cazuri de situații meteo extreme (ploi, caniculă), ceea ce permite city-planing-ul, adică găsirea unor soluții care să aplaneze respectivele situații extreme. De exemplu, se pot detecta zonele cu căldură foarte mare pentru a dezvolta o soluție care să combată acest lucru. În zonele foarte fierbinți, anumite orașe americane pictează în alb străzile pentru a reduce nivelul de absorție a căldurii, pe care strada îl are“, a explicat David Eftinca, student la Freiburg, în Germania.
Dispozitive modulare pentru măsurarea calității aerului
Tot în acest proiect pilot, pe stâlpii de iluminat din Brașov vor fi montați și dispozitive cu senzori care să monitorizeze calitatea aerului. Acești senzori, proiectați de studenții de la Universitatea Transilvania, vor putea măsura nivelul de dioxid de carbon (CO2), de dioxid de sulf (SO2), NOx, benzen sau publberi – PM10 sau PM2.5.
„Dispozitivele sunt «modulare» și permit montarea și a altor senzori, dacă într-o zonă se constată că este nevoie de măsurători suplimentare”, a declarat Rareș Davidescu, student la Inginerie medicală la Universitatea Transilvania, care a lucrat la dezvoltarea acestor senzori. Senzorii sunt calibrați de producător și permit măsurători de mare precizie.
Mini-stațiile meteo și senzorii de măsurare a calității aerului vor ajunge în toate cartierele
„Mini-stațiile“ meteo și dispozitivele cu senzori de măsurare a calității aerului vor apărea în mai multe zone din oraș,pe stâlpii de iluminat, fiind alimentate cu ajutorul unor panouri electrice. „Datele culese de acești senzori sunt transmise prin sistemul informatic LORA, care presupune un consum redus de energie”, a declarat Gabriela Vlad, director al Direcției Tehnologii Informaționale și Servicii Electronice din Primăria Brașov. În perioada următoare, astfel de mini-stații meteo și dispozitive senzori de măsurare a calității aerului vor apărea și în cartierele din Brașov, după cum a precizat primarul George Scripcaru, iar datele strânse vor fi folosite în dezvoltarea unor soluții pentru calitatea aerului.
Fii primul care comentează