Aviz celor care abandonează deșeuri și celor care deversează, în mod ilegal, reziduuri în ape și în canalizări, celor ce braconează și, în general, tuturor cetățenilor care încalcă prevederile legislației de mediu! De acum, toți aceștia riscă să rămână fără mijloacele de transport folosite pentru a căra gunoaiele către zonele în care vor să le arunce aiurea. Măsura este stabilită prin procedura de confiscare a și mijloacelor cu care se produc contravenții și infracțiuni de mediu, finalizată în 19 mai de Garda Națională de Mediu.
Astfel, în afară de aplicarea unor amenzi usturătoare, sau după caz, înaintarea unor dosare penale, comisarii GNM pot confisca toate mijloacele cu care se produc aceste infracțiuni sau contravenții.
„Ne referim, aici, la autoturisme, remorci, autoutilitare, autospeciale, bărci, motoare, unelte de pescuit etc”, se arată într-un comunicat al Gărzii Naționale de Mediu.
Potrivit noii proceduri, sunt supuse confiscării următoarele categorii de bunuri:
a) bunurile destinate săvârşirii contravenţiei,
b) bunurile folosite la săvârşirea contravenţiei,
c) bunurile rezultate din săvârşirea contravenţiei.
Cum se va proceda în cazul confiscării
În urma întocmirii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, comisarii GNM indisponibilizează bunurile în vederea confiscării, urmând ca sancţiunea complementară de confiscare să rămână obligatorie şi executorie la pronunţarea instanţelor de judecată, printr-o hotărâre definitivă, în cazul contestării procesului-verbal.
În cazul mijloacelor de transport indisponibilizate în vederea confiscării care aparţin unei alte persoane decât contravenientul, comisarul anunţă, în termen de maximum 24 de ore, organele de poliţie pentru a fi lăsate spre păstrare acestora, până la identificarea proprietarului mijlocului de transport pentru tragerea la răspundere.
Fii primul care comentează