Pentru al doilea an consecutiv, centrul vechi al Brașovului va găzdui TAMTAM Festival, un eveniment care la ediția sa de debut de anul trecut a atras peste 60.000 de priviri și peste 300 de artiști din România și din străinătate la reprezentaţiile de pe scenele amenajate pe străzile din centrul orașului.
Chiar dacă pandemia impune multe reguli de distanțare și măsuri care să reducă riscul de infectare cu coronavirus, Asociația TAMTAM nu renunță la evenimentul său suflet și continuă în acest an cu o ediție mai restrânsă, dar la fel de efervescentă și plină de artă și cultură. Festivalul TAMTAM se va întinde pe trei zile, între 11 – 13 septembrie, și va reuni concerte de muzică rock sau clasică, prezentări de film și teatru. TAMTAM 2020 înseamnă peste 40 de reprezentaţii şi peste 100 artişti. În acest an, alături de TAMTAM sunt Primăria Braşov, Filarmonica Braşov şi partenerii de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi Asociaţia „Şagunişti pentru şagunişti”.
TAMTAM Festival Brașov va fi transmis online pe tamtam.live
„Este o ediție pe care am ținut să o organizăm, chiar și în aceste condiții speciale. Dacă în ianuarie-februarie ne gândeam la un mod de a desfășura acest festival, iată că acum ne adaptăm situației generale și cu sprijinul Colegiului Național Andrei Șaguna, al Asociației Șaguniști pentru Șaguniști, al Primăriei Braşov și nu numai, reușim să facem trei zile de festival, între 11 și 13 septembrie. Vor fi concerte pe scena principală de pe arena Colegiului Andrei Șaguna, dar şi în Piața Brassai sau la Galeria Kron Art. La acestea adăugăm şi evenimente pe mai multe terase din centrul vechi al Brașovului, unde se vor desfășura diverse activități culturale. În ciuda situaţiei generale create de pandemie, a fost o ambiție și o nebunie a noastră să facem și în acest an TAMTAM, ținând cont de amploarea ediţiei de anul trecut și de modul în care a fost primită de public”, a spus Horia Mihail – manager festival.
„Felicit organizatorii acestui festival, pentru încăpățânarea și insistenţa de a avea şi în acest an o a doua ediție la Braşov, după cea care anul trecut a adus o inovaţie atât de puternică în viaţa culturală braşoveană. Am încercat să fim alături, ca parteneri în organizare, chiar şi în aceste condiţii speciale și, personal, am încercat să acord tot sprijinul Asociaţiei TAMTAM pentru a vedea festivalul şi în acest an. Mă bucur că, deşi cu resurse puține, ei au reușit să creeze ceea ce vom vedea zilele următoare: un festival de excepţie, complex, captivant, care acum, mai mult ca oricând, este necesar orașului nostru. Este un festival care arată ca o cură de aer proaspăt pentru iubitorii de cultură şi vine într-un context în care comunitatea braşoveană simte nevoia de evenimente de calitate. Este, de asemenea, un festival ce deja a arătat că Brașovul poate deveni un oraș animat, efervescent, cu fiecare stradă din centrul vechi transformată într-o scenă, care să găzduiască evenimente pe placul oricăror iubitori de cultură şi artă. Îmi doresc să avem și o a treia ediție şi cu siguranţă voi fi unul dintre cei care vor susţine TAMTAM Festival, indiferent din ce postură”, Costel Mihai, viceprimarul municipiului Braşov.
Programul festivalului începe în fiecare zi de la ora 13.00 și se termină, vineri, la ora 22.00, iar în weekend, la ora 23.00. Reprezentațiile vor avea loc pe stadionul Colegiului Național Andrei Șaguna (scena principală), la Bastionul Țesătorilor (teatru), la galeria KronArt (colțul muzicii clasice), în spațiul din fața Centrului Cultural Reduta, în Piața Brassai și pe terasele câtorva localuri de pe strada Republicii, unde își vor face apariția artiști solo și duete. La scena mare de pe Arena Colegiului Național Andrei Șaguna va fi permis accesul a maximum 500 de persoane, conform normelor în vigoare de la ora actuală. Aici vor fi amplasate scaune la o distanța de 1,5 m unul față de celălalt. La Galeria KronArt este permis accesul a 40-50 de persoane. Concertele de aici se vor desfășura cu geamurile deschise, astfel încât publicul să poată asculta și de afară. La Bastionul Țesătorilor este permis accesul a 100 de persoane, în timp ce în Piața Brassai vor putea participa la eveniment maximum 200 de persoane.
Un moment special la TAMTAM Festival 2020 va fi, printre altele, prezentarea, în aer liber, pe Arena Colegiului “Andrei Şaguna”, a documentarului sociologic „Povestea continuă”, realizat de o echipă de cercetare a colegiului.
„Documentarul «Povestea continuă» prezintă comuna Șirnea, cu tot ce are ea mai frumos şi tradiţional. Filmul este rezultatul unui proiect sociologic de teren coordonat de profesorul Adrian Sandu, de care cu toţii suntem mândri”, a dezvăluit Vlad Măcelaru, din partea Asociaţiei „Şagunişti pentru şagunişti”.
Momente speciale vor fi oferite şi de trupele Compact, Byron sau Filarmonica Braşov – care vine în festival cu un recital Nat King Cole, susţinut în Piaţa Brassai.
PROGRAMUL COMPLET AL FESTIVALULUI ESTE DISPONIBIL AICI: https://www.tamtamfestival.ro/
TAMTAM Festival va respecta toate măsurile de reducere a riscului de infectare cu coronavirus dar nu va face rabat de la calitatea actului artistic.
„Oamenii trebuie să se aștepte la niște momente artistice de excepție, în cadrul primului festival din România care este certificat în ceea ce privește măsurile de protecție privind răspândirea noului coronavirus. Acest eveniment este acreditat de o firmă de specialitate din Germania, ca respectând aceste măsurile de securitate. Astfel, fiecare scenă din fiecare locaţie va fi semnalizată și perimetrul acesteia delimitat, iar accesul de intrare/ieşire se va face în sensuri diferite. La intrare, persoanele pot primi mască la cerere dacă nu dispun de una, urmând ca apoi, fiecare spectator să se dezinfecteze pe mâini cu soluții de igienizare, puse la dispoziție de organizatori. Tot procesul va fi supravegheat de aproape 70 de voluntari și de reprezentanți ai autorităților locale, care se vor asigura de respectarea tuturor măsurilor de siguranță. Toate aceste măsuri nu vor afecta însă atmosfera cu care ne-am obişnuit anul trecut. Așteptăm cât mai mulți brașoveni în toate locurile în care se vor desfășura evenimentele, respectiv curtea Colegiului Național Andrei Șaguna, Bastionul Țesătorilor, Piața Brassai și Galeriile de Artă Kronstadt”, a Ioan Dragoş Dimitriu, director artstic al festivalului.
Fii primul care comentează