USR PLUS vrea să demită primarul din Dumbrăviţa, prin referendum. În acest sens, grupul consilierilor locali USR-PLUS din Consiliul Local a iniţiat deja o procedură de strângere de semnături din partea cetăţenilor, pentru susţinerea demersului. Pentru a avansa cu această iniţiativă, consilierii USR PLUS de la Dumbrăviţa au nevoie de semnăturile a cel puţin 25% din semnăturile cetăţenilor cu drept de vot, înscrişi pe listele electorale din comună, adică 1.025 de.
“Oamenii s-au săturat și ne-au cerut ajutorul. După ce am fost în audiență la diverse instituții, am ajuns la concluzia că singura șansă a comunității este aceea de a ne organiza pentru un referendum local”, a spus consilierul Viorel Strîmtu.
Grupul USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa este format din Viorel Strîmtu, Macavei Ştefan Mihai şi Costescu Anisia Georgiana
“Prin acţiunile sale, primarul în funcție, aflat la al cincilea mandat, dovedeşte o lipsă totală de interes faţă de principii de bază pe care un primar ales ar trebui să le urmeze în exercitarea funcţiei, precum cunoaşterea şi respectarea legilor, preocuparea pentru interesele, nevoile și drepturile cetățenilor, pentru dezvoltarea și modernizarea comunei, urmărirea binelui comun prin creşterea nivelului de trai și a calităţii vieții cetățenilor, susţin consilierii locali ai USR PLUS Dumbrăviţa”, adaugă grupul de consilieri.
Grupul consilierilor USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa este format din: Costescu Anisia Georgiana, Strîmtu Viorel și Macavei Ştefan Mihai.
O parte dintre motivele pentru care consilierii locali USR PLUS propun cetăţenilor demiterea primarului comunei Dumbrăviţa sunt următoarele:
- Conform Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, timp de cel puțin doi ani, primarul în funcție s-a aflat în stare de incompatibilitate, ocupând funcția de membru în Consiliul de Administrație al Grădiniței din Dumbrăvița, consiliu din care face parte și cumnata lui, lucru interzis prin legea menţionată. Consilierii USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa au transmis o sesizare în acest sens către Agenția Națională de Integritate, precum şi către Instituția Prefectului Judeţului Brașov.
- Diferite lucrări de investiții au fost atribuite direct firmelor de casă, care au intrat, una după alta, în faliment, lăsând nefinalizată construcția vestiarelor şi bazinului de apă de la Vlădeni, lucrarea de cadastrare și altele, aducând astfel bugetului local prejudicii de sute de mii de euro.
- Lucrările la rețeaua de canalizare și apă, precum și la stația de epurare, sunt întârziate luni de zile din cauză că Primăria nu a înaintat, de mai bine de un an, documentaţia necesară eliberării avizelor pentru continuarea lucrărilor. Ani de zile nu s-au luat niciun fel de măsuri și nu s-a realizat nicio investiție pentru remedierea problemelor apărute la rețeaua de apă, astfel încât nu s-a putut asigura cantitatea de apă necesară populaţiei.
Mai mult decât atât, în urma lucrărilor efectuate la reţeaua de apă şi canalizare, firma contractată de Primărie nu a făcut reparaţiile necesare, conform contractului, străzile au rămas pline de gropi, iar cetăţenii au suportat, din nou, consecinţele: pe de-o parte, au plătit din buzunarul lor reparaţiile pentru autoturismele avariate, iar pe de altă parte, lucrările au fost efectuate, în final, din bugetul local.
- Conducerea primăriei nu aplică legislația cu privire la gestionarea deșeurilor și nu ia măsuri pentru ca firma de salubritate să își îndeplinească obligațiile contractuale, precum colectarea și transportul separat al deșeurilor municipale, curățenia și întreținerea străzilor, deszăpezirea, etc. Singurul lucru pe care îl colectează această firma este taxa, iar colectarea deșeurilor se face cu mașina, angajații și combustibilul Primăriei Dumbrăvița.
Începând din noiembrie 2020, în fiecare ședință de Consiliu Local, consilierii USR PLUS îi solicită Primarului să rezilieze contractul și să organizeze o nouă licitație pentru contractarea unui alt agent de salubritate, dar fără niciun rezultat.
- Nici siguranța cetățenilor nu este o prioritate pentru Primarul în funcție. Un grup local de bătăuși terorizează în mod constant o parte dintre cetățeni, ocupă abuziv spațiul public și consumă alcool, fără a fi luate niciun fel de măsuri. În schimb, Poliția Locală veghează la siguranța Primăriei, în loc să meargă în teren și să își îndeplinească atribuțiile ce îi revin prin lege.
- Deşi se află la al cincilea mandat, Primarul nu asigură transparența actului decizional și nu răspunde la solicitările cetățenilor, ceea ce înseamnă încălcarea mai multor legi: Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală.
- Primarul continuă să propună Consiliului Local proiecte de hotărâre care nu respectă cadrul legal. Un exemplu recent este propunerea de actualizare a Planului Urbanistic General cu scopul de a extinde intravilanul localității. Propunerea încalcă prevederile legale, fapt confirmat și de către direcția Arhitect Șef din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, prin răspunsul formulat la sesizarea transmisă de către grupul consilierilor locali USR PLUS.
După strângerea semnăturilor necesare, solicitarea de referendum va fi transmisă către Instituţia Prefectului – Județul Brașov.
Grupul consilierilor USR PLUS din Consiliul Local Dumbrăviţa este format din: Costescu Anisia Georgiana, Strîmtu Viorel și Macavei Ştefan Mihai.
Fii primul care comentează