De 1 Iunie jucați împreună cu cei mici: „RECICLEAZĂ rimează cu DISTREAZĂ”! Este cel mai bun prilej pentru a vă distra și a învăța, indiferent de vârstă, regulile de bază ale colectării separate și reciclării deșeurilor. Managerul general al Brai Cata, Bogdan Constantinescu susține că, prin joc, copiii pot înțelege mult mai ușor de ce este importantă reciclarea și ce se întâmplă dacă nu reciclăm.
Jocul pe care vi-l propun specialiștii în colectarea separată a deșeurilor și reciclare este gratuit și poate fi desfășurat, de fiecare familie, după propriile reguli și idei profitând, spre exemplu, de ziua de 1 Iunie, când petrecem mai mult timp alături de cei dragi, pentru a-l transforma într-un stil de viață.
„Educația ecologică este pentru toată viața și trebuie oferită de la vârste fragede, pentru a deveni obișnuință. Acasă, în spațiile de joacă , la grădiniță și în clasele primare obiceiurile colectării separate a deșeurilor și reciclării pot fi consolidate, prin povești, prin joacă și prin mici motivații, care să îi învețe pe copii efectele acestor practici pe termen lung, pentru propria familie, cei din jur și mediu”, a declarat Bogdan Constantinescu.
Conform managerului general al Brai Cata, există câteva etape care trebuie urmărite, astfel încât copiii să înțeleagă reciclarea pas cu pas:
- De ce este atât de importantă reciclarea?
Copiii trebuie să afle că „reciclare” înseamnă că deșeurile și materialele utilizate sunt transformate în produse noi, care pot fi utilizate din nou și că în acest mod scade cererea de noi materiale care urmează să fie produse și, implicit, consumul nostru de energie.
- Ce învățăm din reciclare?
Cel mai important este că învățăm să avem grijă de mediu, pentru că este o parte importantă a creșterii și dezvoltării. Copiii trebuie să știe că respectând natura, devin mai buni, mai responsabili și învață lucruri utile pentru viitor.
- Ce se întâmplă dacă nu reciclăm?
Când nu reciclăm, nu refolosim și nu reducem consumurile distrugem habitatele naturale. Mai mult, copiii e bine să afle că, așa cum este, pământul nostru nu poate face față ritmului actual de distrugere și că, dacă nu reușim să refolosim ceea ce avem deja, în timp, vom rămâne fără resurse.
- Cum depozităm deșeurile funcție de culoarea recipientelor de colectare?
ALBASTRU – HÂRTIE ȘI CARTON: ziare, reviste, maculatură, corespondență, ambalaje curate din hârtie și carton, cartoane de ouă, tuburi de hârtie igienică și prosoape de hârtie, cutii de produse alimentare, inclusiv de pizza, curate.
GALBEN – PLASTIC ȘI METAL: recipiente de suc, apă, bere, cutii Tetra pak, flacoane de la produse cosmetice, detergenți, produse alimentare, folie și pungi din plastic, forme de plastic pentru alimente congelate și conserve.
VERDE – STICLĂ: ambalaje din sticlă de orice culoare (albă, maro, verde), fără dop , borcane de toate dimensiunile, fără capac, ambalaje de sticlă de la cosmetice sau flacoane din sticlă, curățate în prealabil de resturi.
NEGRU – aceste recipiente sunt rezervate DESEURILOR REZIDUALE, care nu pot fi reciclate: resturi de mâncare, hârtie sau carton cu reziduuri de mâncare, cioburi de ceramică și porțelan, becuri, tacâmuri din plastic de unică folosință și jucării.
Dincolo de reguli, reciclarea poate fi distractivă!
Iată 7 jocuri care demonstrează importanța reciclării și pe care vă provocăm să le jucați:
- Construiți un robot! Nu aruncați cutiile de carton și recipientele pentru iaurt după golire, ci folosiți-le pentru a crea propriul vostru robot, spre exemplu!
- Faceți un alimentator pentru păsări, dintr-un ambalaj Tetra Pak, decupând o ușiță și montând un bețișor pe care să stea păsările pentru a ciuguli din cutie semințe ori firmituri! Aceasta este una din acele activități care demonstrează cât de ieftin este să folosești materiale reciclate pentru a face un bine vietăților din natură.
- Pictați simbolul reciclării sub forma unui personaj, transformând această „oră de reciclare”, în artă. În acest fel, copiii vor identifica cu ușurință coșurile de reciclare de pe stradă și le vor căuta pentru a arunca în ele deșeurile (sticla de suc sau de apă, ambalajul unei napolitane etc.) .
- Construiți coșuri de reciclare pentru acasă, din cutii de carton! Realizând minipubele care pot fi păstrate în bucătărie sau balcon veți ajuta întreaga familie să sorteze mai ușor gunoiul.
- Pregătiți împreună pachetul pentru școală, încercând să faceți acest lucru fără a produce deșeuri! De exemplu, utilizați o cutie din plastic refolosibilă, în locul foliei sau hârtiei de împachetat, astfel încât cei mici să nu mai fie nevoiți să arunce nimic la gunoi!
- Învățați câte ceva despre reciclare și provocați-i pe copii să le împărtășească și colegilor nolutatea! Spre exemplu, i-ar putea interesa faptul că reciclând o tonă de hârtie pot salva 17 copaci sau că energia economisită astfel poate alimenta o casă timp de 5 luni.
- Mergeți la „vânătoare de reciclabile”! Puteți alege un parc din apropierea școlii, pentru a vedea cât de multe materiale reciclabile puteți colecta din mediul înconjurător, având la îndemână un sac special și purtând mănuși provocându-i pe cei mici la o întrecere de genul: cine adună cele mai multe deșeuri câștigă!
Fii primul care comentează