Haideți să învățăm codul culorilor din reciclare și să aruncăm gunoiul responsabil!

Știați că acele containere amplasate în spațiile speciale pentru depozitarea deșeurilor, care sunt închise aparent, au capacele prevăzute cu orificii, astfel încât beneficiarii să poată depozita în ele materialele reciclabile PLIATE, în funcție de categoriile specifice fiecărei culori în parte?

 

„Cei mai mulți dintre locuitorii unităților administrativ teritoriale, în care salubrizarea este realizată de Brai Cata, știu acest lucru însă, există și unele excepții în rândul abonaților noștri care se pare că nu au aflat de existența acestor fante în capacele containerelor și, pentru că nu vor să atingă recipientele, preferă să pună deșeurile alături de acestea sau să le arunce la întâmplare”, susține directorul general al Brai Cata SRL, Bogdan Constantinescu.

 

El este de părere că aceleași excepții nu pot, pur și simplu, să rețină codul culorilor de reciclare care asociază GALBEN cu plasticul și metalul, ALBASTRUL cu hârtia și cartonul și VERDE cu sticla, chiar dacă, pe containere există chiar și autocolante clarificatoare.

Mai mult decât atât, când vine vorba de MARO, containerul pentru biodeșeuri și NEGRU, containerul pentru deșeuri reziduale, problema se complică și mai mult, iar reacția de tipul „m-au amețit ăștia cu atâtea containere, las pe jos gunoiul, să și-l pună ei unde vor”, devine iminentă.

De aici rezultă munți de saci și de cutii cu gunoi, în zonele de depozitare și containere care în momentul ridicării sunt practic goale.

Situația va trebui remediată însă, în totalitate, până la 1 ianuarie 2021, când va intra în vigoare Legea conform căreia fiecare va plăti pentru cât aruncă, iar colectarea separată va putea compensa costul taxei de salubrizare.

„Până atunci, vom continua campanile de informare și conștientizare, astfel încât codul culorilor din domeniul colectării separate a deșeurilor să devină familiar tuturor abonaților din zonele desevite de noi, iar oamenii să înțeleagă beneficiile reciclării pentru mediu și generațiile care vor urma”, subliniază Bogdan Constantinescu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.