Colectarea separată a deșeurilor – o obligație morală, dar și legală pentru toți cetățenii

Ce înseamnă colectarea separată corectă a deșeurilor? Care este responsabilitatea noastră, ca beneficiari ai serviciilor de colectare? Legislația este în continuă modificare, mereu sunt adăugate/schimbate informațiile legislative ce stau la baza serviciului de salubrizare. Însă principiile de bază nu s-au schimbat în ultimul timp: deșeurile generate de fiecare dintre noi, persoane fizice sau juridice, trebuie să fie precolectate separat. 

Colectarea are ca prim pas separarea deșeurilor între cele ce pot fi valorificate și cele ce vor fi depozitate. Nu tot ce ne dorim noi să fie reciclabil îndeplinește criteriile pentru reciclare;  tocmai de aceea, este important să avem clare informațiile privind deșeurile ce sunt valorificate de către reciclatorii locali. De exemplu, pentru anumite categorii de plastic nu există reciclatori autorizați în România, astfel că valorificarea acestora în străinătate ar aduce o povară financiară mult prea mare asupra salubriștilor și apoi asupra utilizatorilor. Alte deșeuri, cum sunt recipientele ce au avut conținut toxic ar avea un impact mult prea mare asupra mediului înconjurător, astfel că este de preferat ca acestea să fie depozitate, decât să polueze apa, solul și aerul, ele urmând să fie în timp eliminate prin depozitare într-un mediu controlat. 

Și atunci ce trebuie să fac eu, în calitate de utilizator al serviciilor publice de salubrizare?

Când vorbim de colectarea separată, este important să reținem 3 expresii importante: CURATE, PLIATE, GOLITE DE CONȚINUT. Dacă plierea deșeurilor este în avantajul nostru pentru că economisim spațiului de depozitare, faptul de a precolecta spre reciclare doar deșeurile curate și golite de conținut este obligatoriu. Un singur deșeu contaminat poate afecta întreg volumul de deșeuri deja colectate de operator. 

Dar ce categorii de deșeuri pot fi reciclate? În pagina RECI-Dicționar, operatorul Comprest a adunat câteva informații utile, dar și mici ponturi ce pot fi adoptate pentru a precolecta deșeurile reciclabile. Acestea pot fi accesate folosind link-ul www.comprest.ro/reci-dictionar 

Implicarea fiecăruia din noi este importantă!

Activitatea de colectare separată în Municipiul Brașov se desfășoară după următoarul grafic: 

  • Săptămânile impare – colectare fracția de hârtie
  • Săptămânile pare – colectare fracția de plastic si sticla

Zilele de colectare, precum si informații complete despre colectarea deșeurilor in aria de delegare a operatorului Comprest pot fi vizualizate accesând link-ul: www.comprest.ro/info

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.