Firma SC Waste Energy Trading SRL din Bacău, care deține stația de biogaz de la Ucea de Jos nu renunță la ideea de a pune în funcțiune acest obiectiv. Astfel, zilele trecute, firma a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov un raport de amplasament, document ce face parte din dosarul de obținere a autorizației integrate de mediu. Aceste demersuri sunt făcute de compania amintită în condițiile în care locuitorii din comună s-au opus punerii în funcțiune a acestei instalații. De altfel, în luna mai a acestui an a fost organizat în comună un referendum local, iar 98% dintre cetățenii care s-au prezentat la urne au răspuns „Nu” la întrebarea „Sunteți de acord cu punerea în funcțiune a unei stații de biogaz pe raza comunei Ucea?”.
Principala nemulțumire a locuitorilor comunei este că respectiva stație este la mică distanță de locuințe și că după ce instalația va fi pusă în funcțiune, în Ucea vor fi mari probleme cu mirosurile. De cealaltă parte, în documentațiile depuse la APM Brașov, deținătorii instalației au dat garanții că au fost stabilite măsuri pentru ca mirosurile să nu îi afecteze pe locuitori.
Staţia a fost construită în anul 2010 (Austin Meats SRL, fosta Carmolimp), a fost autorizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov în anul 2018, însă nu a fost pusă în funcţiune.
Instalația a fost proiectată pentru a procesa deşeurile de origine animală (de la gunoi de grajd la materii aruncare de abatoarele sau de fabricile de producere a preparatelor de carmangerie), dar şi deşeuri de origine vegetală. Dacă va fi pusă în funcţiune, zilnic, staţia va prelua o cantitate totală de 70 tone de deşeuri, din care 50 de tone de deşeuri de abatorizare, dejecţii animaliere, deşeuri de SNCU (ambalată) – produse alimentare improprii consumului uman, diferenţa fiind reprezentată de alte categorii de deşeuri.
Capacitatea de procesare este de 50 de tone de deşeuri pe zi, iar prin procesarea acestor deşeuri se va produce energie electrică şi apă caldă.
Staţia este la o distanţă de 4 km de centrul administrativ al comunei, iar distanţa faţă de zonele locuite este de 500 m (la vest) şi de aproximativ 1 km în vest.
1 Trackback / Pingback