O ploaie spectaculoasă de stele luminează cerul la acest sfârșit de săptămână

Unul dintre cele mai impresionante spectacole ale cerului va atinge apogeul la acest sfârșit de săptămână, între 20 si 22 octombrie, când va fi cel mai vizibilă ploaia de meteori Orionide. 
Orionidele sunt particule provenite de la cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de Cometa Halley, corp ceresc care trece prin apropierea Terrei la fiecare 75 – 76 de ani. Pe măsură ce cometa înghețată se îndreaptă către Soare, lasă în urma sa praf de cometă, cu care Pământul, în timpul deplasării pe orbita în jurul Soarelui, se intersectează în anumite momente ale anului.

“Se pot vedea bucăți din cometa Halley în timpul Eta Aquaridelor (în luna mai) și ploii de meteori Orionide (in octombrie si noiembrie)”, aexplicat expertul NASA in meteori, Bill Cooke, citat de space.com.

Acest curent de meteori este cunoscut pentru meteorii foarte strălucitori (bolizi) pe care uneori îi produce, un motiv în plus pentru a-l observa.

Potrivit specialiștilor de la Observatorul Astronomic București, la acest sfârșit de săptămână putem vedea în medie 25 de stele căzătoare pe oră, dar pot fi doar 10 sau chiar și 60. Depinde de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule. Orionidele pot fi observate după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului. Anul acesta cerul va fi stricat de Luna în faza de Ultimul Pătrar, fiind posibil să vedem numai 10 stele căzătoare pe oră. Dacă stați cu ochii pe cer trei ore veți vedea mai multe, mai ales dacă vom avea o activitate crescută.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.