Comemorare. 50 de ani de la demolarea bisericii de lângă Aro Palace

Duminica, 2 iunie 2013, orele 13, în Biserica Reformată din Centru (str. Andrei Şaguna nr. 3) se va  comemora 50 de ani de la demolarea bisericii de lângă Aro Palace. Cu ocazia ceremonialului de comemorare reprezentanţii bisericii vor inaugura o placă comemorativă în amintirea intemeietorului de biserică, preotul paroh Molnár János.

Se scria anul 1963. În centrul oraşului Braşov se auzea zgomotul asurzitor al  buldozerelor, oamenii ascultau tăcuţi.  Rând pe rând au căzut zidurile şi turnul bisericii prefăcându-se în ruină, apoi s-a lăsat o tăcere de mormânt. Nu peste mult timp uriaşul morman de moloz a fost luat în grabă de un şir lung de camioane – în grabă ca să nu rămână nici urmă a teribilei distrugeri, să dispară şi amintirea bisericii.

[scrollGallery id=56]

Astfel au distrus în trei zile în timpul dictarurii proletare „în interesul  poporului muncitor” unica biserică reformată care a fost o podoabă arhitecturală a oraşului. Proiectată de arhitectul Alpár Ignácz, ridicată în doi ani de zile, biserica a fost inaugurată la 24 august 1892 de episcopul Szász Domokos.  

Cel care a visat şi a iniţiat  acest edificiu, a fost Molnár János care şi-a desfasurat activitatea de preot paroh timp de 43 de ani (1850-1893) în Braşov. El a fost un părinte  cu o bogată activitate culturală alături de cea bisericească. A organizat şcoala de duminică pentru ucenici, a înfiintat prima bibliotecă publică în limba maghiară, Corul Reformat în 1863.

Lângă impozanta biserică s-a contruit şi o şcoală elementară în timplu preoţiei lui Csia Pál. Aceste clădiri au supravietuit celor două războaie mondiale, însă regimul comunist le-a adus altă soartă: aceea de a fi demolate pentru a construi o nouă aripă lângă clădirea hotelului Carpaţi. Datorita presiunii politice  conducerea oraşului a luat la cunostinţă „planul urbanistic” si   a comunicat conducerii bisericii condiţiile. La şedinţa presbiterială din 11 iunie 1963 la care a participat conducerea bisericii şi câţiva tovarăşi, s-a dat citire de demolare a bisericii şi a clădirilor aferente, şcoală şi casă parohială. Consiliul incerca să se opună hotărârii, dar la următoarea şedinţă datorită presiunii trebuia să accepte faptele. Preoţii Albu Dezső, Szabó Károly împreună cu Csia Pál, preot aflat deja în pensie, s-au opus vehement acestor hotărâri, dar în zadar. După aceasta a început demolarea sistematică a clădirilor, urmând ca în toamna anului 1963 biserica reformată să fie făcută una cu pamantul.

Astazi numai o placă comemorativă arată locul fostei biserici în spaţiul verde de lângă Hotelul Aro Palace. Conducerea de atunci a oraşului a promis construirea unei noi biserici pentru reformaţii brasoveni, dar nu s-au ţinut de cuvânt. În schimb Biserica Reformată a primit o sală de sport pe strada Andrei Şaguna. Atmosfera bisericii de altădată o păstrează orga, amvonul si băncile scăpate de mâna demolatorilor.

Acest eveniment tragic a fost o grea încercare nu numai pentru creştinii reformaţi, dar pentru intreaga comunitate creştină din Braşov. Morile timpului însă continuie să macine, astăzi în locul bisericii demolate cuvântul Domnului răsună în trei lăcaşuri sfinte.

Duminica, 2 iunie 2013, orele 13, în Biserica Reformată din Centru (str. Andrei Şaguna nr. 3) vom  comemora 50 de ani de la demolarea bisericii de lângă Aro Palace. Cu ocazia ceremonialului de comemorare reprezentanţii bisericii vor inaugura o placă comemorativă în amintirea intemeietorului de biserică, preotul paroh Molnár János.  

Ii invităm cu drag pe fratii noştri crestini să asculte glasul clopotelor bisericilor braşovene, care vor răsuna deodată între 12.45 – 13.00 şi să se gândească cu compasiune la pierderea noastră suferită cu speranta, ca asemenea evenimente dramatice să nu se mai repete niciodată. Ne amintim cu sufletul îndurerat, dar privim cu încredere spre viitor: „Căci orice casă e zidită de către cineva, iar ziditorul a toate este Dumnezeu.” (Evrei 3,4)

Prof. Bordos Erzsébet şi Jári Zsolt, preot capelan al Bisericii Reformate I. Braşov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.