Festivalul interetnic „7 sate”, la Săcele

Ceangăii, mocanii şi rromii din cele şapte sate ce formau cândva Săcelele îşi vor prezenta obiceiurile, costumele sau preparatele tradiţionale în cadrul unui festival ce se va desfăşura în 31 august.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu „Festivalul interetnic 7 sate” ce se derulează în perioada mai-august şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, beneficiar fiind Primăria Municipiului Săcele. Bugetul total al proiectului este de 69.953 de lei, din care 50.801 de lei este finanţare nerambursabilă. Cu aceşti bani se vor elabora materiale informative despre tradiţiile şi obiceiurile românilor, maghiarilor şi rromilor din Săcele, se va elabora un calendar al activităţilor culturale din acest an şi se va organiza festivalul din 31 august. „Festivalul este cea mai importantă activitate a proiectului. Ceangăii şi mocanii din Săcele sunt grupuri etnice unice în lume, iar printr-un astfel de eveniment vom avea ocazia să ne prezentăm patrimoniul cultural”, a declarat primarul localităţii, Radu Nistor.

Pe de altă parte, comunitatea rromă nu va fi reprezentată de locuitorii cartierului Gârcini, care, potrivit organizatorilor, în perioada comunistă şi-au pierdut multe dintre tradiţii. La festivalul din august, obiceiurile, costumele sau meşteşugurile specifice acestui grup etnic vor fi prezentate de rromii din Tărlungeni (unul dintre cele şapte sate). 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.