FOTOREPORTAJ/ Şase ciobani cu 300 de oi refac drumul mocanilor transilvăneni

Dacă acum aproape 2.000 de ani, transhumanţa era un mod de viaţă, mai nou, mersul cu turmele de oi pe distanţe foarte mari, pentru a găsi cele mai bune locuri de păşunat, devine un…„obicei popular”, care trebuie „ţinut în viaţă”. Exact asta au fac acum şase ciobani- doi români, doi polonezi şi doi ucrainieni care au plecat astăzi, de pe păşunea satului Rotbav. Turma lor, cu 300 de oi, are ca destinaţie Polonia.

Ciobanii vor parcurge una dintre rutele folosite de oierii transilvăneni în secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, perioadă în care mocanii din Ardeal au ajuns cu turmele până în Polonia sau Caucaz. O parte din acei ciobani nu au mai revenit niciodată pe plaiurile mioritice, ci au rămas acolo, formând mici colonii româneşti.

[scrollGallery id=48]

1.400 de kilometri, în 100 de zile
Turma va parcurge peste 1.400 de kilometri, traversând Munţii Carpaţi, prin România Ucraina, Cehia, Slovacia şi Polonia. Organizatorii estimează că, dacă vor parcurge zilnic câte 14 kilometri, aşa cum au planificat,  vor ajunge în Polonia în aproximativ 100 de zile, adică în luna august.Am stabilit traseul până la cele mai mici detalii, inclusiv în ceea ce priveşte stabilirea păşunilor comunale unde vor paşte oile”, a declarat George Căţean, unul dintre românii care vor pleca în Polonia.

 

Invitaţi speciali şi demonstraţii pentru orăşeni
Organizatorii „Transhumanţei 2013”, Asociaţia Transhumanţa Rotbav şi Fundaţia „Pasterstwo Transhumancyjne” din Polonia, au pregătit cu mare atenţie evenimentul, la care au participat şi ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Excelenta Sa, Marek Szczygieł. „Am fost extreme de încântat când am aflat de această idee”, a declarat oficialul polonez.

[scrollGallery id=49]

 

Astfel, cum se întâmpla şi acum câteva secole, plecarea ciobanilor a fost motiv de sărbătoare. Petrecerea a fost una de secol XXI, cu mici bere, muzică şi multe fotografii făcute cu telefoanele mobile. De altfel, vizitatorii au putut asista la mulsul oilor, la alesul oilor şi la slujba de binecuvântare a mioarelor, ciobanilor, câinilor şi măgarilor care au plecat spre Polonia. Ba mai mult, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, dr. Dorin Enache a declarat că„animalele au primit «binecuvântarea» şi din punct de vedere sanitar veterinar”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.