Banii europeni pentru managementul deşeurilor din Braşov, salvaţi în ultima clipă

gunoaie 

 Consiliul Judeţean Braşov a găsit, în ultimul ceas, soluţia pentru a evita pierderea unei finanţări nerambursabile de 170 de milioane de euro, pentru un proiect integrat de management al deşeurilor în judeţul Braşov, care de trei ani încoace nu a reuşit să îl pună în practică. 

În judeţul Braşov sunt în curs implementare două mari proiecte (printre cele mai mari din ţară) cu finanţare europeană accesate de Consiliul Judeţean, unul privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, în valoare de 189 de milioane de euro (semnat în 2009), şi altul vizând managementul deşeurilor, în valoare de 170 de milioane de euro (semnat în 2010). 

Dacă cel referitor la extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare este în derulare, fiind în diverse stadii de execuţie câteva lucrări, cel privind realizarea investiţiilor prevăzute în masterplanul privind managementul deşeurilor este implementat în proporţie de… 0%. Proiectul era grandios. Pe lângă realizarea unei staţii de prelucrare mecanică a deşeurilor la Făgăraş şi a unor staţii de transfer, în masterplan se mai prevedea şi construirea, la Braşov, a unei unităţi de valorificare a  deşeurilor menajerei ce ar fi urmat să producă energie  termică şi electrică. Pentru realizarea acestei unităţi s-au demarat mai multe licitaţii, dar nu s-a întâmplat nimic astfel că judeţul Braşov risca sa piardă cele 170 de miliaone de euro.

Pentru a nu se întâmpla acest lucru, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, „am reuşit să obţinem din partea Ministerului Mediului acordul pentru a «rupe» acest proiect. Astfel, în perioada următoare ne vom concentra pe realizarea staţiilor de transfer, a staţiei tratare mecanică de la Făgăraş şi pe închiderea depozitelor municipale neconforme, în care depozitarea a fost sistată în anii anteriori”. El a precizat că pentru realizarea unităţii de valorificare a deşeurilor ar urma să fie depusă o cerere de finanţare în următorul ciclu bugetar eruropean, respectiv 2014-2020. Pascu susţine că această unitate, pentru a deveni rentabilă, ar trebui să deservească cel puţin trei judeţe, Braşov, Harghita şi Covasna.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.