Încă un „tren pierdut”. Consiliul Județean Brașov nu mai ia în calcul banii europeni prin POIM pentru managementul deșeurilor. Unde s-au blocat demersurile?

Consiliul Județean Brașov a renunțat la ideea de a mai depune o cerere de finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020 pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov, relatează bzb.ro. 

Potrivit explicațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov Szenner Zoltan,  administrația județeană nu va mai depune dosarul de finanțare pentru că nu va putea să respecte termenele de implementare a proiectelor. „Ultima tragere prin POIM trebuie făcută până la finalul anului viitor”, a declarat reprezentantul Consiliului Județean Brașov.

Unde s-a „rupt filmul”? 

Vicepreședintele CJ Brașov a menționat că problemele au apărut după ce, anul trecut, mai mulţi prejmereni, dar şi consilierii locali s-au opus construirii unui centru de management integrat pe teritoriul comunei, astfel că în vara anului trecut administraţia judeţeană braşoveană a renunțat la acest amplasament.
Chiar dacă au obținut ce și-au dorit, cei care s-au opus deschiderii centrului de management integrat am al deșeurilor la Prejmer au deschis și mai multe procese.

„Suntem acţionaţi în instanţă de grupuri de persoane sau de avocaţi. Iniţial, a fost chemat în judecată Consiliul Judeţean Braşov, apoi Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov, iar reclamanţii au cerut anularea parţială sau totală a Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (în baza căruia este elaborat SMID, n.r.). Aceste procese au afectat demersurile noastre pentru obţinerea banilor europeni. Dacă nu era situaţia de la Prejmer, încercam să obţinem banii prin POIM”, a menţionat Szenner Zoltan, a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Următorul „tren”, PODD

Totuși, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a anunțat că demersurile pentru accesarea fondurilor europene vor continua, iar finanţarea va fi solicitată în ciclul bugetar european 2021 – 2027, prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (PODD). „Şansele să obţinem finanţarea sunt foarte mari, asta pentru că în ţară sunt puţine judeţe care nu au un sistem de management integrat al deşeurilor, astfel că, din acest punct de vedere, concurenţa va fi mică”, a afirmat reprezentantul Consiliului Judeţean Braşov.

Reamintim că administrația județeană brașoveană a încercat să obțină bani europeni pentru investiții în managementul deșeurilor și în ciclul bugetar european 2007 – 2013. Atunci, finanțarea era asigurată, dar nu s-a implementat nicio investiție, din cauza unui incinerator. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.