Biserica fortificată din Prejmer
Turiştii sunt invitaţi să îşi procure, în schimbul unei donaţii de 50 de lei, un paşaport de vacanţă cu care pot vizita gratuit în acest sezon, 24 dintre bisericile fortificate din toată Transilvania. Biserica Evanghelică a lansat programul “Descoperă sufletul Transilvaniei” pentru a încuraja şi susţine activităţile turistice locale din comunele transilvănene în care există biserici fortificate.
Pentru că patrimoniul saşilor transilvăneni -cele peste 180 de biserici fortificate – sunt într-un acut pericol de distrugere prin vandalizare sau degradare, reprezentanţii Bisericii Evanghelice speră să le promoveze pentru circuite turistice naționale și internaționale, astfel încât ele să poată fi păstrate și valorificate ca amprentă culturală a unei întregi zone din România.
Biserica fortificată din Hărman
Țara Bârsei promovează în cadrul programului pilot trei biserici care dispun în acest moment de infrastructură turistică adecvată: Bisercile fortificate Hărman și Prejmer precum și Biserica Neagră. În final, proiectul va pune în valoare toate obiectivele turistice majore din jurul bisericilor fortificate de la Codlea, Hălchiu, Prejmer, Ghimbav, Cristian, Rotbav, Bod precum și bisericile de la Râșnov, Bartolomeu sau Feldioara.
Biserica fortificată din Ghimbav
Bisericile din Țara Bârsei atrag cei mai mulţi turişti din Transilvania
În momentul de față, în Țara Bârsei sunt situate bisericile care atrag cei mai mulți vizitatori din toată Transilvania. Astfel la Biserica Neagră s-au înregistrat în 2012 180.000 de turiști, la care se adaugă 20.000 spectatori ai concertelor estivale. Aceste date plasează Biserica Neagră în fruntea celor mai vizitate biserici din Transilvania. La rândul ei, biserica fortificată de la Prejmer a fost cea mai vizitată biserică-cetate din Transilvania, având 35.000 de turiști în 2012. Următoarea clasată este biserica de la Biertan cu 30.000 de biletet vândute în 2012.
Fii primul care comentează