Orga bisericii de la Cincșor, restaurată la Hărman

biserica fortificata cincsor

După mulți ani în care nu a funcțional, orga Bisericii Evanghelice din Cincșor  a  intrat, de anul trecut în restaurare. Instrumentul, care are 10 registre și a fost construit în 1805 de Samuel Meatz, este reparat la Școala pentru Constructori de Orgi de la Hărman, iar lucrările, au afirmat reprezentanții instituției sunt un ultimă fază.

[scrollGallery id=140]

Biserica fortificată din Cincșor este una din cele mai bine conservate din Transilvania, modificările survenite de-a lungul secolelor fiind minimale. Din acest an, acesta este inclusă în programul Descoperă Sufletul Transilvaniei, derulat de Biserica  Evanghelică  C. A. din  România  prin care sunt promovate bisericile fortificate.  Biserica din Cincșor  a fost ridicată  în anul 1427, lucrările începând în anul 1421. Ansamblul bisericii fortificate este compus dintr-o biserică construită în stilul goticului târziu, clopotniță, patru turnuri de apărare și două incinte împrejmuite de ziduri de apărare. Biserica actuală a fost construită pe baza unei vechi bazilici romane cu turn (pe parte vestică), existentă încă din secolul al XIII-lea.

Atelierul de la Hărman a fost deschis acum 10 ani, perioadă în care aici au fost restaurate 24 de orgi din România, Ungaria, Elveția Germania și au fost construite alte șapte. De altfel, la Hărman este singurul atelier din România unde se produc orgi noi. Aici a fost produsă și orga din sala de concerte George Enescu a  Conservatorului Național București.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.